Siidris hautatud sealiha


Seda mõnusat hautist võiks tinglikult ka Nomandia pajaroaks nimetada, kuid sellisel juhul peaks ta kindlasti ka õunu sisaldama – soovi korral võib kaks õuna sektoriteks lõigata ja lõpus koos koorega umbes 8 minutiks potti panna ja pehmeks hautada.

Juhul kui kasutate väga suurt haudepotti, siis võib umbes 30 minutit enne hautise valmimist potti kartulid pista – kas päris väikesed, suuremad kas pooleks või neljandikeks lõigatud. Sellisel juhul tuleks igaks juhuks arvestada suurema puljongikogusega, et kartulid oleksid samuti peaaegu vedelikuga kaetud.

Kasuta kindlasti kuiva (brut) siidrit (klaaspudelis). Magusad purgisiidrid siia ei sobi.

Vaja läheb (neljale):

1 kg kaelakarbonaadi vms hautamiseks sobilikku tükki
4 suurt šalottsibulat või 2 suurt valget sibulat, hakitud
2 suurt porgandit, suupärasteks tükkideks lõigatud
2 suurt pastinaaki, suupärasteks tükkideks lõigatud
3 oksa salveid, hakitud (kokku 3-4 tl)
5 cl kalvadost või konjakit (soovi korral)
500 ml kuiva (brut) alkoholi sisaldavat siidrit
200-300 ml kanapuljongit
1 loorberileht
1 tl Dijoni sinepit
2 spl maisijahu
100 ml rõõskkoort
meresoola ja musta pipart
umbes 4 spl oliivõli või taimeõli praadimiseks


Lõika liha 5 cm suurusteks kuubikuteks, kuivata hoolikalt köögipaberiga (muidu liha ei pruunistu) ning raputa peale soola ja musta pipart. Kuumuta pannil 1 spl õli. Pruunista lihatükid keskmisel-kõrgemal kuumusel mõlemalt poolt (umbes 7 minutit pannitäie kohta). Lisa vajadusel veel 1 spl õli ja prae ülejäänud liha. Tõsta kõrvale.

Kuumuta paksupõhjalise (malmist) haudepoti põhjas 2 spl oliivõli (soovi korral lisa liha praadimisest üle jäänud rasv). Prae sibulad keskmisel kuumusel umbes  5 minutit (peenelt hakitud šalottsibul valmib kiiremini) klaasjaks, ära pruunista. Lisa hakitud salvei ja kuumuta 1 minut. Lisa porgand ja pastinaak, sega ning kuumuta veel pruunistamata umbes 5 minutit. Lisa kalvados või konjak ning lase alkoholil välja keeda (umbes 3 minutit).

Tõsta sealiha haudepotti, lisa siider, loorberileht ja nii palju kanapuljongit, et liha oleks vaevalt kaetud (kõike ei pruugi vaja minna). Lase madalal tulel 1 ja 15 minutit kuni 1 tund ja 30 minutit vaikselt podiseda. Kui liha ja juurviljad on pehmed, siis tõsta vahukulbiga kõrvale ja hoia soojas.

Tõsta kuumust ja lase kastmel mõned minutid keda. Sega kausis omavahel 1 tl Dijoni sinepit ja 2 spl maisijahu, lisa 1/3 kaupa rõõskkoor. Sega ühtlaseks. Vaja koor kastmesse ning keeda vaikselt ja segades  3-5 minutit, kuni kaste on paksenenud. Maitsesta soola ja musta pipraga. Tõsta liha ja juurviljad tagasi potti ja kuumuta läbi. Serveri keedetud kartuliga.

Comments

Popular Posts