Pärsiapärane lambahautis

Tekkis tore võimalus olla OmaMaitse testijate seas ja katsetada pärsiapärast lambarooga. Lammast ei olnud varem teinud ja väike kahtlus oli, et äkki jääb „kasuka” maitsega või nätske. Hautis aga õnnetus suurepärastelt, liha oli pehme ja ilma "kasukata". Maitse jäi küll aromaatne, aga üsna mahe. Võib-olla oleks võinud julgemalt tšillit kasutada.


Vaja läheb:

1 mugulsibul
2 küüslauguküünt
1 apelsini mahl ja veidi koort
2 tl vürtsköömneid
3 tl kardemoni(seemneid)
2 tl koriandri(seemneid)
1-2 kaneelikangi
pisut tšillipulbrit
3-4 tl mahedat paprikapulbrit
800 g 2 cm kuubikuteks lõigatud lambalihatükke
3-5 dl vett või puljongit
soola-pipart maitsestamiseks
1 dl punaseid läätsi
õli

1. Kuumuta mõned minutid kuival pannil vürtse ja katki murtud kaneeli, et aroomid vallanduksid.

Kuna tavalises supermarketis kardemoni, koriandrit ja vürtsköömneid seemnete kujul ei olnud, siis kasutasime pulbrit. Tšillipulbri asendasime ühe kuivatatud tšillikaunaga. Pulbri kujul maitseaineid pole eriti mõtet kuumutada, aga tegime seda siiski. Toidu valmimise faasis tasub lisada värsket (või sügavkülmutatud) koriandrit, annab intensiivse aroomi ja ilusa värvi. Kahjuks see ununes.

2. Seejärel uhmerda maitseained peenemaks, ära heitu, kui need päris pulbriks ei muutu. Haki sibul ja küüslauk ning tõmba mõni õhuke apelsinikoor.

3. Pruunista lihatükid õlis, lisa siis hakitud sibul, küüslauk ja kõik maitseained. Kuumuta segades mõned minutid.

Liha on võrdlemisi palju ja tasub kaaluda liha pruunistamist kahes osas, sest kui pann on üleni kaetud, siis ta kaotab kuumust ja liha pruunistamine võtab nii kaua aega, et võib kuivama hakata.

4. Lisa siis apelsinimahl, vesi või puljong ja hauta mõõdukas kuumuses kaane all kuni liha pehmenemiseni. Veidi enne valmimist lisa pestud läätsed.

Liha hautamine võtab aega natuke alla tunni, läätsed tuleks lisada 10-15 minutit enne toidu valmimist. Kui läätsi liiga palju saab, siis võib hautis üsna kuiv saada. Võib veel puljongit/vett lisada.

5. Serveeri toitu riisi, granaatõunaseemnete ning mündiga maitsestatud jogurtikastmega.





Comments

Popular Posts