Roheline Tai karri koriandri-laimi riisiga


Esialgu paistab, et roaga on tükk tegemist, aga tulemus on seda kindlasti väärt. Pasta valmistamises pole iseenesest midagi keerulist, oluline, et värsked koostisained leiaks. Värske karripasta maitse on peajagu poesmüüdavatest üle, kuigi viimane tuleb tõenäoliselt soodsam. Pildiloleva karri sees ei ole krevette ega kana, kuid toekama eine jaoks võiks siiski midagi lihalist kasutada.

Vaja läheb (kahele):

400 grammi kuningkrevette või broilerifileed (soovi korral)
½ värsket punast tšillit
1 spl seesamiõli
1 spl maapähkliõli (või taimeõli)
400 ml kookospiima
pihutäis (külmutatud) rohelisi ube
1 laim

ROHELISE KARRI PASTA
2 sidrunheina vart
4 rohelise sibula pealset või 2 šalottsibulat
2-3 värsket rohelist tšillikauna
3-4 küüslauguküünt
pöidlasuurune jupp värsket ingverit
suur kimp värsket koriandrit
1 tl koriandriseemneid (või jahvatatud koriandrit)
8 värsket või kuivatatud laimilehte (soovi korral)
3 spl sojakastet
1 spl kalakastet

AURUTATUD RIIS KORIANDRI JA LAIMIGA
200 grammi riisi
meresoola
punt värsket koriandrit
1 laim
2spl extra virgin oliivõli
soola ja värskeltjahvatatud musta pipart

Karripasta tegemiseks lõika sidrunheina rohelised ja puised otsad ära (umbes pool või 2/3 varrest), eemalda pealmised lehed kuni veidi pehmem sisu paistab. Pressi kas käeselja või näiteks taignarulliga pehmemaks. Lõika ära umbes 10 cm rohelise sibula otsast. Poolita tšilli ja eemalda seemned. Koori ja tükelda küüslauk ja ingver. Pane mõni oks koriandrit kõrvale. Ülejäänu purusta koos sidruniheina, rohelise sibula, tšilli, küüslaugu, ingveri, koriandriseemnete ja laimilehtedega (juhul kui kasutad) köögikombainis. Lisa soja- ja kalakaste ning püreesta ühtlaseks pastaks. Juhul kui köögikombaini majapidamises ei leidu, siis võib kõik koostisosad noaga imepeeneks hakkida või hoopis uhmerdada.

Karri valmistamiseks kuumuta pann kõrgel tulel, lisa maapähkli- ja seesamiõli ning seejärel kuningkrevetid või sõrmejämedusteks tükkideks lõigatud kana. Lisa karripasta ning kuumuta krevettide puhul 30 sekundit ja kana puhul umbes 8 minutit. Seejärel lisa kookospiim ja rohelised oad. Lase paariks minutiks keema, vajadusel hauta kuni oad pehmed. Soovi korral lisa veel sojakastet. Suru laim vastu tööpinda ja veereta pisut, et mahlad lahti läheks. Poolita laim ja pressi mahl pannile. Lisa peenekshakitud punane tšilli ja serveerimisel kaunista koriandrilehtedega.

Koheva riisi jaoks lase suur potitäis soolaga maitsestatud vett keema. Loputa riisi jooksva vee all umbes 1 minut, et see hiljem kleepuv ei jääks. Pane riis keevasse vette, oota kuni terad hakkavad vees ringi „tantsima”, sellest hetkest keeda 5 minutit. Kurna riis sõela sees. Pane nüüd poti põhja 2,5 cm vett, aja korraks uuesti keema ning seejärel jäta aeglasele tulele podisema. Kata sõel kas kaane või fooliumiga ja aseta poti peale. Auruta nõnda 8-10 minutit. Samal ajal eemalda koriandrilehed varte küljest ja haki peeneks. Riivi laimi koor ja lõika laim pooleks. Kui riis valmis, sega hulka hakitud koriander, laimi riivitud koor ja mahl. Lisa umbes 2 spl extra virgin oliivõli ning maitsesta soola ja pipraga.

Allikas: Jamie Oliver "Ministry of Food"

Comments

Popular Posts