Kodune lasagne


Igas eeskujulikus toidublogis peab üks lasagneretsept olema. Käesolev retsept on kordi testitud ja erinevate maitsmismeeskondade poolt heaks kiidetud (nagu ka klassikustaatusesse tõusnud spinati-ricotta canneloni). Korraliku pildi saamine on aga alati suureks katsumuseks osutunud, sest kes see enam jaksab sättida ja valgust timmida kui kaks tundi köögis rabatud ja kere hele.

Juhul, kui ise pastat valmistada ei soovi, võib rahumeeli valmis lasagneplaate kasutada (aga neid tuleb eelkeeta, natuke vähem kui al dente). Punasele kastmele võib soovi korral ka (riivitud) suvikõrvitsat lisada.

Vaja läheb (kuuele):

PASTATAIGEN
400 g pastajahu (tüüp 00)
4 muna

PUNANE KASTE
500 g hakkliha
2 suuremat sibulat
2 suurt porgandit
pool apteegitilli
2 sellerivart
1 punane paprika
800 g purustatud tomateid
100 g tomatipastat
0,5 l puljongit
pokaal head punast veini
(värsket) tüümiani ja punet
soola, pipart

BEŠAMELLKASTE
30 g võid
1,5 spl jahu (kuhjaga)
0,5 l piima
2 küüslauguküünt
riivitud muskaatpähklit

LISAKS:
75 g riivitud parmesani

Pastataigna valmistamine
Pane jahu suurde kaussi, tee keskele auk ja löö sisse munad. Näpi muna ja jahu kokku ning sõtku taigen ühtlaseks siidiseks (seda näeb silmaga ja tunneb käega). Taigna kvaliteet sõltub eelkõige kannatusest ja jõuvarudest, vähe sõtkutud taigent on väga raske rullida. Pane valmis pastataigen toidukilesse või kilekotti ja tõsta vähemalt pooleks tunniks külmkappi puhkama.

Pasta rullimine
Pastat võib rullida nii masina kui taignarulliga. Masin on kindlasti lihtsam variant, taigen tuleks seal kolm korda läbi lasta.

Punase kastme valmistamine
Haki kõik juurviljad. Õlita kuum pann ja pruunista kiirelt hakkliha. Lisa kõik juurviljad v.a. paprika, prae kergelt läbi ja sega juurde purustatud tomatid koos tomatipastaga. Vala segule umbes pool puljongist ja lase kergelt keema tõusta, lisa vein ja paprika ning vastavalt vajadusele puljongit (kaste ei tohi jääda kuiv, kuid ka mitte supp). Maitsesta tüümiani ja punega ning jäta segu umbes 45 minutiks podisema. Sool ja pipar lisa võimalikult lõpus.

Bešamellkastme valmistamine
Kuna kaste ei kannata seismist, siis tuleb see valmistada peale pasta rullimist ja vahetult enne punane kastme valmimist. Sulata potis või, lisa jahu ja küüslauk. Sega. Lisa vaikselt segades vähehaaval piim (soovitavalt soe) ja kuumuta segades kuni kaste pakseneb. Maitsesta riivitud muskaatpähkliga.

Lasanje ladumine ja küpsetamine
Määri vorm kindlasti võiga. Seejärel lao koostisained kihiti: bešamellkaste, pastaplaadid, bešamellkaste, punane kaste, parmesan, pastaplaadid, bešamellkaste jne kuni kõige pealmiseks kihiks jääb punane kaste koos juustuga.

Värske pastaga tehtud lasanjet küpseta umbes 40 minutit 180 kraadises ahjus.

Comments

Popular Posts