Rabarberi-maasika moos vanilliga


Maasikas ja rabarber on imemaitsev kooslus, seda ka ilma vanillita, kuid viimane annab moosile eriti peene meki ning sobib ideaalselt röstsaiale. Ühe moosi keetsin ka ilma vanillita ning püreestasin enne purkidesse panemist kergelt saumikseriga.

Moosi valmisolemist peaks testima varem külmikusse pandud taldriku peal: tõsta veidi moosi taldrikule, pane minutiks tagasi külmkapp ja tõmba sõrm läbi moosi – kui moos läheb "kortsu", siis on ta valmis, kui mitte, tuleb veel 2-3 minutit keeta. Teisalt ei ole ma selle testi läbiviimist ise kunagi vajalikuks pidanud ja moos on ikka kenasti välja kukkunud.

Vaja läheb (umbes 1,5 liitrit moosi):

  • 1 kg rabarberit
  • 500 g maasikaid
  • 1 kg moosisuhkrut
  • 2 vanillikauna
  • 1 sidruni mahl

Koori (soovi korral) ja tükelda rabarberid. Tükelda maasikad. Pane tükeldatud rabarber, pikuti poolitatud vanillikaunad ja suhkur suurde potti. Kuumuta kergelt kuni suhkur hakkab sulama, lisa sidrunimahl ja maasikad ning tõsta kuumust. Keeda umbes 10 minutit vahepeal vahtu eemaldades. Enne purkidesse panemist, lase umbes 15 minutit jahtuda.

Purkide ettevalmistamine

Pese purgid hoolikalt ja tõsta tagurpidi ahju. Keera temperatuur 120 kraadi peale ning jäta moosi valmimiseni ahju (vähemalt 20 minutiks). Pane kaaned umbes 10 minutit enne moos valmimist külma veega potti ja keeda tasasel tulel mõned minutid. Kui moos valmis, võta ahjust ühekaupa purgid, kalla moos sisse ning kaaneta. Keera purgid tagurpidi, nii avastad võimalikud lekked ja kuum moos tapab viimasedki bakterid.

Comments

Unknown said…
Küsimus - meil peres protesteeritakse rabarberi vastu ehk millised muudatused tuleks teha ainult maasikate kasutamise korral? St suhkrukogust muuta?
Merit said…
Ma soovitaks jätta kogused samaks:)

Popular Posts