Key Lime Pie


Key Lime Pie retsepte on küll mitmeid, kuid üldjoontes on nad üsna sarnased. Teada on, et õige Key Lime Pie valmistatakse pisikestest helekollastest laimidest, mis kasvavad Florida Keysis. Siinsetel laiuskraadidel on nende kasutamine küll sama hästi kui võimatu. Ei ole teada, kas klassikalist Key Lime Pied süüakse niisama või kaetakse munavalge või vahukoorega. Eks igaüks leiab oma lemmiku, minule näiteks meeldivad kõik variandid. Mõni retsept soovitab kasutada vaid poolte laimide koort, aga eks see ole ka rohkem maitse asi – ülejääke võib näiteks koogi kaunistamisel kasutada.

Vaja läheb:

200 g Digestive küpsiseid
100 g võid
1 purk (ca 375 g) kondenspiima
3 suurt munakollast
4 laimi mahl ja riivitud koor
1 sidruni mahl ja riivitud koor
250 ml vahukoort
2 spl peenikest suhkrut (caster sugar)
½ tl vanilliekstrakti või 1 tl vanillisuhkrut

Purusta küpsised köögikombainis või käsitsi . Sulata pliidil või ja sega küpsisepuruga. Suru umbes 23 cm läbimõõduga koogivormi põhja ja äärtele. Küpseta 180 kraadises ahjus kuldseks, 10-12 minutit. Jahuta.

Pane munakollased ning laimi ja sidruni koor kaussi. Vahusta kuni muna pakseneb, umbes 2 minutit. Seejärel lisa kondenspiim ja vahusta veel umbes 4 minutit. Lõpuks lisa laimi ja sidruni mahl ning vahusta veel mõni hetk. Vaja küpsisepõhjale ja küpseta veel 20 minutit kuni täidis on sobivalt tahenenud (kerge võbin võib sees olla). Kui soovid valmistada munavalge kattega kooki, siis küpseta täidist 15 minutit ja lisa seejärel kõvaks vahuks klopitud (lisa lõpus 1-2 spl peenikest suhkrut) munavalged ning küpseta 5-10 minutit, kuni pealt kuldne. Jahuta täielikult ja hoia serveerimiseni külmkapis.

Soovi korral võid koogi enne serveerimist vahukoorega katta. Vahusta koor suhkru ja vanilliekstraktiga ning kata kook vahukoorega (lusikaga saab vahukoorele toredad keerud sisse tõmmata). Soovi korral kaunista riivitud laimikoorega.

Comments

Melissa said…
Tänan jagamast. Seda kooki saab teha ka küpsetamata, kui munakollaste asemel kasutada maitsestamata toorjuustu (kondenspiimaga umbes samas koguses). Niisiis tuleb kooki hoida paar tundi külmkapis, et ta korralikult hanguks. Tuleb samuti väga hea! :)
Merit said…
Hea mõte, aitäh! :)

Popular Posts