Kreemjas ahjukana kõrvitsa ja tšilliga


Suussulav kana ning kuldkollane kõrvits väikese tšillipuudutusega on ehe mugavustoit (comfort food), mis sügisõhtutel mõnusasti sooja annab. Tuleb tunnistada, et kõrvits läheb ahjus üsna pudiks, aga tulemus saab sellevõrra kreemjam. Igajuhul on see kauni väljanägemisega kodune roog minu uute lemmikute hulgas.

Vaja läheb (neljale):

600 g nahata ja kondita kanakintsu
600 g muskaatkõrvitsat või tavalist kõrvitsat
6 šalottsibulat või kolm keskmist tavalist sibulat
3 küüslauguküünt
1 punane tšilli
1 tl mahedat karripulbrit
1 kaneelikoor
600 ml kuuma kanapuljongit
1 dl 10% või 35% koort
3 spl oliivõli
1 spl võid
soola-pipart


Esmalt koori kõrvits, puhasta seemnetest ja lõika 1-2 cm läbimõõduga 3-4 cm tükkideks. Viiluta sibul ja küüslauk õhukeselt. Eemalda tšilli seemned ning haki peeneks.

Kuumuta pannil 1 spl õli, maitsesta kana soola ja pipraga ning prae mõlemalt poolt kuldseks. Tõsta kõrvale. Kuumuta suure kuumakindla (malmist) haudevormi  põhjas ülejäänud oliivõli ja või. Lisa sibularattad ning kuumuta keskmisel kuumusel 3 minutit kuni sibul pehmeneb. Seejärel lisa küüslauk ja tšilli ning kuumuta veel 2 minutit. Lisa karripulber ja paariks-kolmeks tükiks murtud kaneelikoor ning  kuumuta veel hetk. Lisa kõrvitsatükid ning sega läbi. Tõsta kanakintsud kõrvitsatükkide vahele ja lisa kuum kanapuljong nii, et kana oleks poolenisti kaetud. Puljongit võib ka üle jääda. Lase korraks keema ning tõsta 25-30 minutiks 200 kraadise ahju keskmisele restile. Kui kana kipub ära kuivama, siis kasta ülejäänud puljongiga.

Kui kana on küps, siis tõsta vorm ahjust välja. Tõsta kanatükid kõrvale ja kata fooliumiga. Lase juurviljad ja leem pliidil mõneks minutiks keema tõusta, et kaste veidi pakseneks. Lisa rõõskkoor, sega mõni minut ja eemalda tulelt. Tõsta kanatükid tagasi vormi. Serveeri riisi või keedetud kartulitega.

Comments

Tuuli said…
Oi küll see võib maitsev olla! Kõik koostisosad tunduvad retseptiga tutvudes väga paljutõotava lõpptulemuse anda. Mõnus!
Merit said…
See maitses kohe sama ilus kui ta välja nägi! Saaks nüüd ainult selle nipi kätte, kuidas kõrvits ahjus päris püreeks ei läheks:)
Piret said…
Väga maitsev roog, eriti külmal talveõhtul soojendab mõnusalt!
Kindlasti teen seda veel, kuid omalt poolt teeksin mõned täiendused:
- kui komponendid läbi praetud ja potis, lisan ca 1spl jahu kastme paksendamiseks
- puljongit panen umbes poole vähem, kuna kõrvits annab ka palju vedelikku välja
- koore lisan kohe potti koos puljongiga
- küpsemisaja ahjus vähendan 20min, kuna kana saab juba pannil peaaegu valmis ning nii väiksed kõrvitsatükid küpsevad ka kiiresti (aga mitte püreeks:))
Nii on roog ahjust võttes kohe söömiseks valmis, nämm!:)
Merit said…
Aitäh Piret asjalike kommentaaride eest!:)

Popular Posts