Fifteeni šokolaadikook


See šokolaadikook on pärit Jamie Oliveri restoraniketist Fifteen ja on olnud sealses menüüs alates avamisest. Kooki ennast on võrdlemisi lihtne valmistada, kuid tulemus on tõeliselt muljetavaldav ja saab kindlasti iga šokohooliku lemmikuks.

Kuna tainast on üsna tülikas rullida, siis võid seda osade kaupa teha ja pärast koogivormis mosaiigina kokku panna. Hea kui leiad madala sakiliste äärtega lahtikäiva koogivormi, nii jääb tulemus eriti kaunis. Oluline, et kasutad 28 cm läbimõõduga koogivormi. Vastasel juhul jääb täidisekiht liiga paks ning ei tardu ära. Kui koogivorm on väiksem, siis vähenda täidise kogust nii, et seda jääks koogipõhjale umbes 2-2,5 cm.

Vaja läheb:

  • 150 g võid
  • 100 g suhkrut
  • näpuotsaga soola
  • 250 g sõelutud jahu
  • 1 väikese apelsini riivitud koor
  • 1 muna
  • 30 g kakaopulbrit
  • 200  ml piima
  • 568 ml rõõskkoort
  • 30 g suhkrut
  • 350 head tumedat šokolaadi (šokolaadisisaldus 70%)
  • 2 muna


  1. Taigna valmistamiseks hõõru esmalt kokku või, suhkur ja sool. Lisa sõelutud jahu ja kakaopulber, riivitud apelsinikoor ja muna. Sega kas käte või köögikombainiga purutaoliseks massiks. Suru palliks ja kata kergelt jahuga. Kui tainas ei taha üldse kokku hakata, siis lisa 1-2 spl külma vett. Tõsta vähemalt tunniks külmkappi.
  2. Rulli tainas lahti ja  tõsta võiga määritud 28 cm läbimõõduga lahtikäivasse koogivormi. Kui tainas kipub rullimisel lagunema, siis lihtsalt paranda augud tainast sõrmedega surudes.Tõsta pooleks tunniks külmappi.
  3. Tee kahvliga koogipõhja augud, kata 28 cm läbimõõduga küpsetuspaberi ja hernestega. Küpseta 180 kraadises ahjus 12-15 minutit kuni põhi on kõva ja veidi krõbe. Tõsta koogivorm ahjust välja ja alanda kuumust 170 kraadi peale.
  4. Pane piim, koor ja suhkur potti ning kuumuta aeglaselt ja õrnalt segades keemiseni. Tõsta tulelt, lisa tükeldatud šokolaad ning vispelda ühtlaseks. Lisa ükshaaval munad ja vispelda uuesti. Vala täidis kannu. Eemalda küpsetuspaber ja herned, pane eelküpsetatud põhi ahju tagasi. Tõmba ettevaatlikult ahjuriiul välja ja vala täidis koogivormi. Lükka riiul ettevaatlikult ahju tagasi ning küpseta 15 minutit kuni täidis veel kergelt võbiseb - see läheb jahtudes kõvemaks.
  5. Enne sööma asumis jahuta veidi, soovi korral valmista päev varem ja hoia serveerimiseni külmkapis.

Allikas: Jamie Oliver "Cook With Jamie"

Comments

Mari-Liis said…
Imeilus. Hmmm, 350 g šokolaadi, jah?:))) tuleb kindlasti ära proovida!
Merit said…
Oojaa, see kook on kindlasti jagamiseks, nii sõprade kui vaenlastega:))
JÄÄRAPLIKA: said…
Vot, ma ei tea, kas ikka hakkan riskima :)
Kairit said…
Kook tundus nii ahvatlev, et proovisin seda kodus järgi teha. Kahjuks see mul ei õnnestunud. Peale üleöö külmkapis seismist ja vormi avamist valgus šhokolaaditäidis laiali. Kas selle koogiga on mingi nipp, mida sa üles ei märkinud? Panin 568 ml koore asemel 580 ml, kas see võib lõpptulemust mõjutada...
Merit said…
Tere Kairit! Kui suurt koogivormi Sa kasutasid? Ehk oli vorm väike ja täidist sai liiga palju? See retsept oli mõeldud 28 cm läbimõõduga vormi jaoks jaoks. Ehk siis seda täidisekihti tuli 2-2,5 cm ja see tardus kenasti ära. Seega äkki oli asi vormis?
Kairit said…
Tere Merit! Sinna see koer siis maetud oligi. Kasutasin tõesti veidi väiksemat vormi:)

PS! Sinu blogi on minu iganädalane asendamatu köögikaaslane. Selles leidub alati häid ideid õhtusöögiks ja huvitavaid retsepte katsetamiseks.
Merit said…
Tore kuulda, et lahenduse leidsime! Ma loodan, et proovid veelkora teha, sest see on tõesti maitsev kook:)

Ja suur tänu komplimendi eest, seda on rõõm kuulda:)
Anonymous said…
Mis teema nende hernestega on, kas keegi teab?
Merit said…
Koogipõhi hoiab tänu neile vormi:)
Merit said…
Koogipõhi hoiab tänu neile vormi:)

Popular Posts