Jamie Oliveri tuunikalapasta


Harva kohtab retsepte, kus esmapilgul üsna mittemidagiütlev koostisainete nimekiri nii suurepärase tulemuseni viib. Tegemist on ka Jamie Oliveri abikaasa Joolsi laupäeva pärastlõunase lemmikpastaga, mis õnneks on nii vähenõudlik ja kiire, et seda võib ka täiesti argipäevastel puhkudel valmistada. See kergelt kaneelihõnguline tuunikalapasta on minu köögis üks enimvalmistatavaid roogasid üldse ning selle tarbeks leidub kapis pea alati korralik tuunikalakonserv ja purustatud tomatid.

Tuunikala osas tasub olla valiv ning osta võimalikult kallis konserv või purk, sest see on kindlasti üks neist juhtumistest, kus hind on võrdelises seoses kvaliteediga. Seda öeldes olen siiski nõus, et John Westi, Calvo ja isegi Abba tuunikalakonservid on selleks roaks täiesti sobivad. Tuunikala peaks soovituslikult õlis olema, kuid tuleb tunnistada, et viimati olude sunnil kasutatud tuunikala vees ei olnud sugugi  paha. Peaasi on vältida kõige odavamaid, „kassitoitu“ meenutavaid konserve.

Kui värsket basiilikut käepärast ei ole, siis asenda retsepti esimeses osas basiilikuvarred 1 tl kuivatatud basiilikuga või jäta basiilik hoopis välja. Originaalretseptis on kasutatud rigatoni pastat, kuid võib katsetada erinevatega. Pildilolevad täisteraspagetid sobisid ka imehästi.

Vaja läheb (neljale):

  • 1 punane sibul, peenelt hakitud
  • 1-2 punast tšillit, seemned eemaldatud ja peenelt hakitud
  • 1 tl jahvatatud kaneeli
  • pihutäis basiilikut, lehed ja varred eraldi
  • 2 x 400 g purustatud tomateid
  • 2 x 185 g kvaliteetset tuunikala õlis
  • 1-2 sidruni koor ja mahl
  • 1 dl riivitud Parmesani + lisa serveerimiseks
  • meresoola
  • värskeltjahvatatud musta pipart
  • oliivõli
  • 500 g (täistera) pastat (penne, rigatoni, spagetti)
  1. Haki bassiluvarred ja tõsta lehed kõrvale. Kuumuta 1-2 spl oliivõli paksupõhjalises potis ning prae sibul, tšilli, basiilikuvarred koos kaneeliga keskmisel kuumusel umbes 5 minutit, kuni sibul on pehme ja klaasjas (ära pruunista).
  2. Tõsta kuumust ning lisa purustatud tomatid ning kahvliga väiksemates tükkides murendatud tuunikala. Maitsesta soolaga. Lase keema tõusta, alanda kuumust ning lase 20 minutit podiseda (vähemalt pool sellest ajast ilma kaaneta, nii jääb kaste parajalt kontsentreeritud). Maitsesta vajadusel soolaga ja lisa värskeltjahvatatud musta pipart. 
  3. Keeda pasta suures ohtra veega potis al dente. Tõsta tassitäis pasta keeduvett kõrvale. Kurna pasa ning lisa kastmele koos basiilikulehtede, umbes 2  spl oliivõli, sidrunikoore ja mahla ning Parmesaniga. Sega hoolega. Vajadusel lisa pasta vedeldamiseks veidi keeduvett. Serveeri kohe.

Inspiratsioon: Jamie Oliver "Cook With Jamie"

Comments

Tuuli said…
See meil ka üks lemmikpastasid :)
Ja eriti mõnusaks teeb selle kaneeline maitse. Blogisin ka mõni aeg tagasi sellest Joolsi lemmikust.
Merit said…
Jaa, mul ka juba kordamisel! Aga koostisainete nimistu aina kahaneb, küll pole basiilikut, siis jälle sidrunit või tsillit, aga kui tomatid, tuunikala ja kaneel olemas siis pole hullu, maitseb ikka hea:)
Doris said…
Proovisin seda pastat täna ning tulemus oli tõesti väga maitsev! :) Järgmine kord ehk ainsa muudatusena keedaks veidike vähem spagette, aga selles on vist süüdi juba minu isiklik kastme-lembus.

Üldse pean mainima, et siin blogis on kõik road lihtsalt nii isuäratav, et aina katsetaks! Igati oma nime väärt koht.
Merit said…
Aitäh, Doris! Nõustun "vähem pastat, rohkem kastet" loosungiga:)
JÄÄRAPLIKA: said…
Selle võtan programmi, otsisingi pastasõbrana mingit uut lähenemist. Annan teada kui olen ära katsetanud :)
rain said…
This comment has been removed by the author.
rain said…
This comment has been removed by the author.
Laura said…
ÜLI-ÜLI-ÜLIHEA pasta! Rain oskab seda ka muidugi imehästi teha! :)
samanta said…
Minu isiklik lugu seksuaalsusest ja intiimsusest on olnud põnev avastusretk. Alguses oli minu arusaam sellest teemast piiratud, keskendudes peamiselt füüsilistele aspektidele. Ometi avastasin aja jooksul, et seksuaalsus hõlmab rohkemat kui pelgalt kehaline nauding.

Oluline murdepunkt minu jaoks oli arusaamine, et seksuaalsus on sügavalt seotud emotsionaalse ja vaimse ühendusega partneriga. See ei ole lihtsalt füüsiline akt, vaid hinge ja meele ühendus kellegagi, keda ma armastan ja austan
hd porno

Oma partneriga ausa suhtlemise kaudu õppisin avaramat arusaama intiimsusest. See tähendas rääkimist soovidest, piiridest ning ka tundlikematest emotsioonidest. Sel viisil avanes meie vahel uus mõõde – me saime jagada omavahelist lähedust ja usaldust.

See kogemus õpetas mulle ka seda, kui oluline on ületada stereotüüpe ja ootusi, mis on seotud mehelikkusega. Mõistmine, et mehelikkus pole seotud ainult füüsilise jõu või instinktidega, vaid ka emotsionaalse küpsuse ja avatusega, oli oluline samm minu isiklikus kasvus.

Intiimsuse sügavam mõistmine andis mulle mitte ainult suurema rahulolu seksuaalelus, vaid ka terviklikuma nägemuse oma suhtest. Oluline on märkida, et see ei olnud ühekorraga saavutatav ega lihtne teekond, kuid see oli väärtuslik õppetund, mis aitas mul saada avatumaks ja emotsionaalselt küpsemaks partneriks.

Kokkuvõttes, minu jaoks ei ole seksuaalsus ja intiimsus ainult füüsilise naudingu allikas, vaid ka võimas vahend luua sügavamat ühendust ja rõõmu meie suhtes. Oluline on mõista, et terviklik ja rahuldustpakkuv intiimsus tuleb avatusest, usaldusest ning ausast suhtlusest oma partneriga.

Popular Posts