Jamie Oliveri lihtne küpsiseretsept


See on hea lihtne baasretsept mida saab oma fantaasiat kasutades mugandada. Viimatiseks lemmikuks on sidruni-vanilli küpsised, kuid tasub proovida ka kuivatatud puuvilju ja pähkleid. Hoia lisandi kogused 100 grammi piires.

Tervislikuma variandi saamiseks kasuta täisterajahu, kuid arvesta, et sõltuvalt jahust (kasutasin Vändra pehmet nisu täisterajahu) jääb sõelumise käigus umbes kaks kolmandikku alles. Seega 100 grammi sõelutud jahu saamiseks võta umbes 150-175 g täisterajahu. Kui valmistad šokolaadiküpsiseid, siis võid suhkrukogust 75 g peale vähendada. Samuti ei ole tingimata tarvis 100 g šokolaadi kasutada, piisab ja poolest kogusest – küpsised jäävad mõnusalt šokolaadised, kuid mitte rasked.

Retsept nõuab tegelikult rafineerimata peenikest suhkrut (golden caster sugar), mida leiab näiteks Billington’s suhkrute valikust ja Marks & Spenceri poodidest. Hea tulemuse saab ka siis, kui Demerara suhkrut maksimaalselt 1 minut köögikombainist jahvatada.

Vaja läheb (umbes 15 küpsist):

125 g võid
100 g rafineerimata suhkrut (nt Demerara)
1 suur muna
100 g nisu jahu või nisu täisterajahu
25 g kaerahelbeid
1/4 tl küpsetuspulbrit
1/2 tl soola


VÕIMALIKUD LISANDID

Sidruni-vanilli küpsised
2 sidruni riivitud koor
1 tl vanilliekstrakti või 2 tl vanillisuhkrut

Küpsised tsitruselistega
1 apelsin
1 sidrun

Topelt šokolaadiküpsised
25-50 g valget šokolaadi
25-50 g tumedat šokolaadi

Jõulumaitselised küpsised
2 mandariini riivitud koor
1 tl kaneeli

Tõsta või 15 minutit enne alustamist toatemperatuurile. Sega pehme või ja suhkur omavahel kreemjaks.

Klopi teises kausis kahvliga üks muna. Lisa või ja suhkru massile ning sega hästi. Sõelu sisse jahu, lisa kaerahelbed, küpsetuspulber ja sool ning sega ühtlaselt kokku.

Kui valmistad tsitruseküpsiseid, siis riivi peenelt apelsini ja/või sidruni koor. Šokolaadiküpsiste tarbeks haki šokolaad jämedalt. Lisa taignale ja sega hästi.

Tõsta tainas lusikaga köögikilele ja vormi umbes 7 cm diameetriga vorstikeseks. Tõsta 30 minutiks sügavkülma.

Lõika külm tainas 1 cm paksusteks viiludeks ning tõsta üsna suurte vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. Keskmisele ahjuplaadile mahub umbes 6-8 küpsist, seega tuleb need tõenäoliselt  kahes jaoks küpsetada.

Küpseta 190 kraadises ahjus 8-10 minutit kuni küpsiste ääred on kuldpruunid. Lase täielikult jahtuda, et küpsised krõbedaks muutuksid.

Sobivad ideaalselt külma piimaga.

Pehme või ja suhkur, jahu sõelumine, taigna viilutamine


Allikas: Jamie Oliver Ministry of Food

Comments

Popular Posts