Brigadeiro (Brasiilia kondenspiimamaiustus)


Brigadeirod on Brasiiliast pärit ja lõunamaadele kohaselt hästi magusad kondenspiimamaiustused. Kõige populaarsemad neist on kakao-, kookose- ja mandlimaitselised. Siin olen kakao asemel 70% tumedat šokolaadi kasutanud – tulemus jääb eriti hõrk ja natuke vähem magus kui kookose ja mandli kommidel. Šokolaadi brigadeirod on oma olemuselt praktiliselt identsed Ameeriklaste ühele lemmikmaiustusele, šokolaadi fudgele, kuid neid on märksa lihtsam valmistada.

Vaja läheb (20-30 väikest pallikest):

300 g kondenspiima
2 tl võid


ŠOKOLAADI
150 g tumedat (70% kakaosisaldusega) šokolaadi kergelt hakitud
50 g purustatud või peenelt riivitud tumedat šokolaadi kaunistamiseks (samuti võid kasutada kakaod või  šokolaadi nonparelle)


KOOKOSE
100 g kookoshelbeid


MANDLI
100 g mandlilaaste, köögikombainis purustatud


Šokolaadi brigadeirode valmistamiseks pane oma kõige paksema põhjaga potti kondenspiim, või ja šokolaad. Kuumuta pidevalt puulusikaga segades keskmisel tulel kuni šokolaad on sulanud, segu on paksenenud ja hakkab põhja küljest lahti (umbes 8 minutit). Tõsta segu taldrikule 2 tunniks toatemperatuuril  jahtuma või tõsta pooleks tunniks külmkappi. Pallikesi on mugavam veeretada kui segu on toatemperatuuril jahtunud.
Kookose ja mandli brigadeirode valmistamiseks pane potti 2/3 kookoshelvestest või mandlipurust ning toimi nagu šokolaadi brigadeirodega.

Kui segu on jahtunud, siis määri käed vähese võiga. Võta umbes pool teelusikatäit segu ja veereta peopesade vahel palliks – segu ei tohiks käte külge kleepuda. Seejärel rulli vastavalt kas šokolaadipurus, kookoshelvestes või mandlipurus. Tõsta paberist trühvlivormidesse.

Hoia serveerimiseni külmikus, kus kommid säilivad kuni 1 kuu.

Inspiratsioon: Dulce Delight blogi

Comments

Liisi said…
Väga ahvatlevad kommid ja ka valmistamnine tundub lihtne.
Aga kust selliseid ilusaid vorme saab, mis Sul kommi ümber on?
Merit said…
Tere Liisi! Need vormikesed on pärit Kiika Köökist, aga viimati ma seal neid värvilisi enam ei märganud:(
Mari-Liis said…
Tegin ka hiljuti šokolaadi-kondenspiimamaiustusi, enam-vähem fudge. Ossapoiss, kui magusad need olid! Brigadeirodest pole mul siiani öeldes aimugi olnud, tänud valgustamise eest!:)
Merit said…
Mari-Liis, ma just vaatasin Su fudge retsepti ja mõtlesin, et neil nagu ei paistagi suurt erinevust olevat:) Siin on see lõbus Brasiilia tüdruk, kelle blogist retsepti leidsin: http://delightdulce.blogspot.com/2010/10/brigadeiro-chocolate-and-almond.html

Popular Posts