Koorene kartuligratään


Suussulav koorene kartulivorm, mida  sobib pidulikumal puhul kõrvalroana lauale anda või veidi argisematel päevadel ühes rohelise salatiga eraldi käiguna pakkuda.

Gruyère on Šveitsist pärit kõva lehmapiimajuust, millel on küll äratuntav, kuid siiski mahe maitse. Gruyère asemel võib ka mõnda muud hästisulavat juustu kasutada (Cheddar, Emmental). Salvei asemel või sellele lisaks võib muskaatpähklit kasutada.

Vaja läheb (kuuele-kaheksale):

1,5 kg kartuleid (nt Laura)
1 spl võid, pluss veidi vormi määrimiseks
1 sibul, peenelt hakitud
100 ml valget veini
300 ml piima
400 ml rõõskkoort
3 salveilehte, hakitud
200 g Gruyère juustu, riivitud
meresoola
värskeltjahvatatud musta pipart


Koori kartulid ja keeda soolaga maitsestatud vees 5 minutit, kuni kartulid on veidi pehmenenud. Kurna ja jahuta veidi. Kui kartulid on piisavalt jahtunud, siis lõika 0,5 cm paksusteks viiludeks.

Kuumuta pannil või ja prae sibulat keskmisel kuumusel umbes 5 minutit kuni sibul on pehme ja klaasjas. Lisa vein, piim ja koor ning kuumuta läbi. Maitsesta soola ja musta pipraga.

Vala kaste kartulitele, lisa salvei ja pool riivitud juustust ning sega ettevaatlikult läbi. Vala kartulid võiga määritud umbes 20 x 30 cm suurusesse ahjuvormi, raputa peale ülejäänud juust ja veidi musta pipart. Kata fooliumiga ja küpseta 190 kraadises ahjus 30 minutit. Seejärel eemalda foolium ja küpseta veel 30-40 minutit kuni kartulid on pehmed ja vorm pealt kuldne.

Inspiratsioon: BBC GoodFood

Comments

Popular Posts