Piparkoogid


Koduses piparkoogitaigna valmistamises ei ole midagi keerulist ja seda võib korraga mitu kogust valmist teha ning jupikaupa küpsetada – tainas säilib külmkapis umbes nädala. Siinne piparkoogitainas on oma maitselt üsna mahe, kui soovid vürtsikamat tulemust, siis lisa 2 tl jahvatatud kardemoni, 1/2 tl jahvatatud musta pipart või suurenda nelgi kogust. Kodus piparkoogitaigna valmistamise eelis ongi just see, et iga üks saab oma lemmikmaitseid rõhutada ja selle päris oma retsepti luua.

Kuldsiirup on merevaigu karva kollane paks siirup, mis on suhkru valmistamise nö kõrvalprodukt. Kuldsiirup on magusam kui suhkur ja sobib hästi erinevatesse küpsetistesse, samuti sobib konsistentsi mõttes mett asendama. Siin kasutasin Marks & Spenceri kuldsiirupit, kuid DanSukkeri omad on kindlasti kättesaadavamad.

Glasuuri värvi looduslike toiduvärvidega – kauni särtsaka roosa annab peet ja rohelise tooni saamiseks kasuta matcha tee pulbrit.

Vaja läheb:

250 g võid
2 dl tumedat muscovado suhkrut
2 dl heledat kuldsiirupit
650 g jahu
2 tl söögisoodat
1 tl soola
1 sl jahvatatud ingverit
1 sl kaneeli
1 tl nelki
1 apelsini riivitud koor
1 apelsini mahl
1tl vanilliekstrakti (soovi korral)
2 suurt muna

VALGE GLASUUR
150 g tuhksuhkrut
1-2 spl vett

ROOSA GLASUUR
150 g tuhksuhkrut
1 spl vett
1 spl keedupeedi kurnamisvedelikku või peedimahla


Sega omavahel hoolega jahu, sooda ja maitseained. Sulata potis madalal kuumusel või, suhkur ja kuldne siirup. Vala suuremasse kaussi ümber ja lase veidi jahtuda. Lisa ükshaaval vahepeal segades munad. Seejärel lisa apelsinikoor, mahl ja vanilliekstrakt (kui kasutad). Sega ühtlaseks.

Nüüd lisa vähehaaval maitseainetega segatud jahu ning sega ühtlaseks. Kui taigen on juba päris paks, siis sõtku edasi kätega. Kui tainas on väga kleepuv, siis lisa veel veidi jahu.

Jaga tainas kaheks või kolmeks tükiks ning paki köögikilesse ja tõsta ööpäevaks külmkappi. Tainas säilib külmikus kuni nädal.

Rulli jahusel pinnal ja küpseta piparkooke 7-10 minutit (sõltuvalt rullitud taigna paksuses) 200 kraadise ahju keskmisel restil.

Glasuuri valmistamiseks sega tuhksuhkur ja vedelik tihedaks pastaks. Kui liiga vedel, lisa suhkrut, kui liiga paks, siis omakorda vett. Supilusikatäis peeti annab väga kauni ja sügava roosa tooni. Enne kaunistamist peavad piparkoogid täielikult jahtuma.

Comments

Popular Posts