Viini veiselihaguljašš (Rindsgulasch)


Nagu kõikide traditsiooniliste roogade puhul, saab ka siin autentsuse üle vaielda. Teatavasti tuleb guljašš Ungarist, kuid siinne retsept pärineb hoopis maailmakuulsast Viini restoranist Plachutta. Muide, Viin on üks väheseid linnasid, mis võib hiilata päris oma köögiga. Austria-Ungari keisririigi pärand lubab arvata, et tegemist on ikka selle „päris õige“ guljaššiga. Või vähemasti ühe väga väga isuäratava variandiga.

Sibulakogus ei tohiks ära ehmatada, sest praadimine ja hautamine muudavad sibula pehmeks ja magusaks. Parem, kui tükeldad liha ise – valmis guljašiliha võib olla kas erineva tüki või erineva looma küljest, mistõttu kõikide lihatükkide küpsemisaeg ei pruugi sama olla.

Vaja läheb (neljale-kuuele):

7-8 suurt sibulat (700 g)
2 küüslauguküünt
1 kg hautamiseks sobilikku veiseliha
5 spl õli või searasva
2 spl magusat paprikapulbrit
umbes 1 liiter vett või mahedat veiselihapuljongit
1 spl tomatipastat
soola
1 tl jahvatatud köömneid
1 tl majoraami
veidi riivitud sidrunikoort
1 spl jahu (kui kaste jääb liiga vedel)


Lõika liha 4-5 cm laiusteks ja pöidla suurusteks tükkideks. Haki sibul ja küüslauk peeneks.

Kuumuta paksupõhjalises potis (eriti hea on kasutada malmpotti) õli või rasv ja prae sibulaid keskmisel-kõrgemal kuumusel kuni kergelt pruunistunud. Tõsta pott korraks tulelt, sega hulka paprikapulber ja lisa kiiresti 1 spl vett ning sega. Tõsta pott  tagasi tulele ja lisa vesi või puljong. Keeda madalal tulel 20 minutit. Aja sibulasegu läbi sõela või püreesta saumikseriga.

Tõsta sibulasegu tagasi potti, lisa tükeldatud liha, tomatipasta, sool, köömned, majoraam ja veidi riivitud sidrunikoort. Lase keema tõusta. Keera kuumus maja ja lase vaikselt 2- 2 1/2 tundi pliidil podiseda. Samuti võid poti 180 kraadisesse ahju panna. Kontrolli liha aeg-ajalt ja lisa vajadusel vähehaaval vett.

Kui leiad, et kaste on liiga vedel, siis sega 1 spl jahu vähese veega ühtlaseks pastaks ning sega kastmesse. Kuumuta veel 5 minutit.

Inspiratsioon: Plachutta - The Best of Viennese Cuisine

Comments

Popular Posts