Jamie Pasta Bolognese


Pasta Bolognese retsepte on igasuguseid. Jamie Oliveri oma on aga nii maitsev, et loobun nüüdsest täiusliku Bolognese kastme otsinguist ning jään edaspidi selle juurde. Bolognese on tõesti üks tänuväärne mugavustoit – teda on lihtne valmistada, ta on toitev ja ta meeldib (peaaegu) kõigile.

Lisasin tšilli näol ka natuke särtsu, aga selle võib vabalt ka välja jätta. Kogusest saab söönuks neli väga näljast või kuus tubli keskmise isuga inimest. Viimasel puhul lisa ühe purgitäie asemel kaks purgitäit vett (kokku 800 ml, nagu algupärases retseptiski).

Vaja läheb (neljale-kuuele):

2 spl oliivõli
2 peekoniviilu, peenelt viilutatud
2 kuhjaga tl punet
2 keskmist sibulat, peenelt hakitud
2 küüslauguküünt, peenelt hakitud
2 sellerivart, peenelt hakitud
2 porgandit, peenelt hakitud
500 g kodust hakkliha (50% sea, 50% veise)
2 x 400 g purki purustatud tomateid
väike pihutäis värsket basiilikut, lehed ja varred eraldi
1 kuhjaga tl tšillihelbeid (soovi korral)
100 parmesani või Valio Forte juustu, peenelt riivitud
soola, pipart
500 g spagette


Kuumuta suure haudepanni põhjas keskmisel kuumusel oliivõli. Lisa peekoniribad ja pune ning prae kuni peekon on kergelt pruunikas. Lisa sibul, küüslauk, porgand ja seller ning prae umbes 7 minutit kuni aedviljad on pehmed ja õrnalt kuldsed.

Lisa hakkliha, 2 purki purustatud tomateid ja 400 ml ehk 1 purgitäis vett (kui valmistad kuuele, siis 800 ml)). Maitsesta soola ja pipraga ning lisa hakitud basiilikuvarred ja tšillihelbed (kui kasutad). Sega ning lase keema tõusta. Seejärel lase madalal tulel kaane all umbes 1 tund podiseda. Sega aeg-ajalt.

Tõsta tulelt ning lisa vajadusel soola ja pipart. Sega sisse pool riivitud parmesanist ja väiksemateks tükkideks rebitud basiilikulehed. Soovi korral võid kastme jahutada ning sügavkülmutada.

Pasta valmistamiseks keeda spagetid soolaga maitsestatud vees vastavalt pakendilolevale juhendile al dente. Kurna pasta ja tõsta tagasi potti. Lisa kaste ja sega. Serveeri ülejäänud parmesaniga ja nirista peale veidi oliivõli.

Inspiratsioon: Jamie Oliver "Ministry of Food"

Comments

Popular Posts