Õlles hautatud veiseliha sibulatega


Maalähedane ja eheda maitsega pajaroog, kus liha hautatakse veini asemel (Belgia) õlles. Algses retseptis ei ole maasuitsuribi ega suitsupeekonit kasutatud, kuid minu meelest sobib rustikaalne maasuitsuribi meie kultuuriruumis ja veel õllega koos siia väga hästi. Prantslased tavaliselt keedavad hautistes kasutatavat suitsupeekonit umbes 10 minutit, et maitse mahedamaks muuta, aga siin pole see eriti õigustatud.

Vaja läheb (kuuele):

200 g maasuitsuribi  või suitsupeekonit
1,2 kg hautamiseks sobilikku veiseliha, 5x 5 cm ja 1,5-2 cm paksuseks lõigatud
2-3 spl õli või searasva
700 g sibulaid, poolitatud ja viilutatud
4 küüslaguküünt, purustatud
250 ml veiselihapuljongit
350-500 ml heledat (Belgia) õlut
1 spl heledat pruuni suhkrut
6 petersellioksa, 1 loorberileht, 2 tüümianioksa või ½ tl kuivatatud tüümiani marlikotikeses
20 g maisitärklist (umbes 2 spl) või kartulitärklist (sellisel juhul ei tohi kastet enam keema lasta)


1. Lõika maasuitsuribi 0,5 cm paksusteks viiludeks ning 3-4 cm pikkusteks ribadeks. Prae keskmisel kuumusel kuldseks ja tõsta (vahukulbiga) kaussi.

2. Kuivata lihatükid köögipaberiga (muidu liha ei pruunistu). Lisa peekonirasvale esialgu 2 spl õli lase pannil hästi kuumaks minna. Prae lihatükke kiiresti mõlemalt poolt. Ära ürita liiga palju lihatükke korraga pruunistada vaid tee seda osade kaupa (muidu pann jahtub ning liha mahlad ei kinnistu korralikult). Tõsta valmis tükid kaussi peekoni juurde. Sega omavahel.

3. Alanda kuumus keskmise peale ning lisa viilutatud sibulad ja vajadusel 1 spl õli. Pruunista kergelt pidevalt segades umbes 10 minutit.  Tõsta pliidilt, maitsesta soola ja pipraga ning sega hulka purustatud küüslauk.
Tõsta pool pruunistatud liha suure malmist haudepoti põhja, maitsesta soola ja pipraga ning lisa pool sibulatest. Korda ülejäänud liha ja sibulatega.

4. Kuumuta samal pannil veiselihapuljong , lisa kaussi jäänud lihamahlad (kui on) ja kuumuta kergelt. Vaja puljong haudepotti. Lisa nii palju õlut, et liha oleks vaevalt kaetud. Sega hulka suhkur. Tõsta loorber, tüümian ja petersell neljakandilise niiske marlitüki keskele ja seo diagonaalis olevad nurgad omavahel. Soovi korral võid kotikese nööriga kinni siduda. Peida kotike lihatükkide vahele.

5. Lase vedelikul pliidi peal keema tõusta. Kata pott kaanega ja tõsta eelnevalt 165 kraadini kuumutatud ahju esimesele kolmandikule. Küpseta 2, 5 tundi kuni liha on täiesti pehme.

6. Kui liha on valmis, siis tõsta pott tagasi pliidile ning eemalda maitseained. Tõsta liha, peekon ja sibulad vahukulbiga kõrvale (või vala kaste teisse potti). Sega maisitärklis 2 spl veega pastaks, lisa kastmele ja keeda madalal tulel 3-4 minutit. Kui kasutad kartulitärklist, siis ära kastet keema lase! Vajadusel maitsesta soola ja pipraga. Tõsta liha tagasi potti ja serveeri keedukartuliga.

Inspiratsioon: Julia Child, Simone Beck, and Louisette Bertholle " Mastering the Art of French Cooking"

Comments

Popular Posts