Soolatud-marineeritud lõhe


Tegemist on Prantsuse-pärase ja vähe peenema variandiga heeringast ja kartulist, kus lõhe on esmalt Skandinaavia stiilis soolatud  ja seejärel koos ürtidega oliivõlis marineeritud. Tõeliselt efektse tulemuse saad, kui kasutad marineerimisel ning ja serveerimisel pildilolevat klaaspurki.

Soovi korral võid teise purgi sisse kartuleid marineerida. Selleks võta 450 grammi pisikesi (värskeid) kartuleid, keeda neid umbes 15 minutit ja pane kalaga sama koguse maitseainete ja õliga purki. Pane kihtide vahele veidi soola ja lõpuks lisa purki 2 spl valge veini äädikat.

Serveeri rukkileiva ja sidruni või laimi sektoritega.

Vaja läheb (neljale-kuuele eelraoks):

500 g nahata lõhefileed, viilutatud umbes 12 tükiks
2 spl jämedat soola
1 spl suhkrut

10 koriandriseemet
10 musta pipra tera
2 loorberilehte, poolitatud
4 tüümianioksa
1 suur porgand, pikkupidi poolitatud ja õhukeselt viilutatud
1 punane sibul, poolitatud ja õhukeselt viilutatud
umbes 3 dl oliivõli



Üks päev varem

Sega omavahel suhkur ja sool. Keera lõhetükke segus nii, et tükid oleksid ühtlaselt kaetud. Tõsta kaussi ja kata tihedalt köögikilega. Hoia külmkapis 12-18 tundi.

Järgmisel päeval

Pese lõhetükid külma vee all ja patsuta köögipaberiga kuivaks. Seejärel alusta kala ja maitseainete purki või terriivinormi ladumist: üks kiht lõhet, mõned koriandriseemned ja musta pipra terad, tükike loorberilehte, veidi tüümiani ning natuke porgandit ja sibulat. Hea, kui viimane kiht oleks maitseained ja juurviljad. Vala peale nii palju oliivõli, et kala oleks üleni kaetud. Kata kaane või fooliumiga ning tõsta vähemalt 6 tunniks külmkappi. Kala säilib külmikus kuni 3 päeva.


Inspiratsioon: Dorie Greenspan "Around My French Table"

Comments

Piret said…
Kõlab väga põnevalt, proovin kindlasti järgi.
Merit said…
Proovi kindlasti, see Dorie Greenspan on köögis tõeline võlur:)
Tuuli said…
Tõeliselt intrigeeriv retsept ja koostisainetesse süvenedes tundub väga paljulubav. Ühinen Piretiga, et läheb katsetamiseks :)
Mari-Liis said…
Minu jaoks on lõhe muidu hästi igav. Aga see siin tundub küll hästi mõnus olevat! Proovin ka kindlasti järele. Peab purgi ainult kapisügavustest välja otsima...:)

Popular Posts