Vürtsikas Indoneesia veiselihahautis kookospiimaga (Rendang Daging)


Rendang on populaarne liharoog, mida pakutakse pidulikel puhkudel Indoneesias, Malaisias ja Singapuris. Rooga võib valmistada nii veise-, lamba- või kanalihast. Redangi võib tinglikult nö „kuivaks karriks“  nimetada – liha hautatakse kookospiimas seni, kuini vedelik on pea täielikult aurustunud ja pinnale on kerkinud kookospiimast eraldunud õli. Redangi valmistamine võtab üksjagu aega, kuid tulemuseks on küllusliku maitsebuketiga  suussulav hautis, mis kahtlemata vaeva väärt on. Olgugi, et tema välimus ehk kõige isuäratavamate killast ei ole.

  • Hautis on kõige maitsvam alles järgnevatel päevadel, seega valmista näiteks topeltkogus ja säilita külmkapis kuni nädal. 
  • Rendang peabki üsna terav olema, kuid ebameeldivate üllatuste vältimiseks tasub tšillipastaga esialgu ettevaatlik olla.
  • Tšillipasta asemel võid kasutada 6 suurt või 10 pisemat kuivatatud tšillikauna ja leotada neid vees 30 minutit. Sellisel juhul pane leotaud ja hakitud tšilli köögikombaini koos šalottsibulatega.

Vaja läheb (neljale):

3 suurt šalottsibulat, poolitatud ja viilutatud
2 sidrunheina vart (ainult valge osa), hakitud (või 2 tl sidrunheinapastat)
3 küüslauguküünt
5 cm tükk ingverit, hakitud
3 spl taimeõli
1 spl punase tšilli pastat (või maitse järgi)
1 ½ tl heledat puruuni (muscovado) suhkrut
650 g hautamiseks sobilikku veiseliha, 3 cm tükkideks lõigatud
1 ½ tl kurkumat
3 (kuivatatud) kaffir-laimi lehte
400 ml kookospiima
2 spl kookoshelbeid


Pane šalottsibulad, sidrunhein, küüslauk ja ingver köögikombaini, lisa umbes 1 spl vett ja püreesta ühtlaseks pastaks.

Kuumuta õli keskmisel kuumusel paksupõhjalises haudepotis (võimalusel kasuta suurt ja madalat haudepanni). Lisa sibulapasta ja prae õlis umbes 5 minutit kuni hakkad tundma röstitud küüslaugu ja sidruni aroomi. Lisa tšillipasta ja kuumuta veel umbes 5 minutit kuni segu muutub tumedamaks. Lisa lihakuubikud ja prae pidevalt segades kuni liha kergelt pruunistub. Lisa kurkum, kaffir-laimi lehed ja nii palju vett, et liha on poolenisti kaetud. Keeda madalal-keskmisel kuumusel ilma kaaneta kuni kaste hakkab liha külge kinni (umbes 20-30 minutit).

Vala peale kookospiim ja umbes 200 ml vett. Hauta tasasel tulel pooleldi kaanega kaetult 1-1,5 tundi, kuni liha on täiesti pehme (sõltuvalt tükist võib see ka 2 tundi aega võtta). Kui kogu vedelik on aurustunud ja liha pole veel küps ning hakkab poti külge kinni, siis võib vahepeal vähehaaval vett juurde lisada. Päris lõpus aga peaks enamvähem kogu vedelik aurustuma, kookospiimast eraldunud õli pinnale kerkima ning kaste väga paks olema. Kui liha on täiesti pehme ja kastet on liiga palju, siis tõsta kuumus keskmiseni ning keeda kaste ilma kaaneta kokku.

Seni kuni liha küpseb, rösti kookoshelbeid madalal tulel kuni helbed on kuldsed (see käib kähku).
Kui liha on valmis, maitsesta soovi korral vähese soolaga ja lisa röstitud kookoshelbed. Serveeri basmatiriisiga, soovi korral kaunista hakitud koriandriga.

Inspiratsioon: BBC Good Food (mugandatud)

Comments

Mari-Liis said…
Juba ainuüksi komponentide loetelu lubab tõelist maitseelamust.
Pean veel lisama, et tean omast käest, et nii nagu seesama Rendang nii ka paljud muud su tehtud maitsvad toidud (karrid eelkõige) ei sära just taldrikul:) Sul on õnnestunud erakordselt hästi fotode kaudu nende isuäratavaks muutmine.
Merit said…
Aitäh Mari-Liis, tuleb tunnistada, et eriti pruuni värvi toidu pildile saamine pimedatel talveõhtutel on kunst omaette, mida ilma hea kaamera ja/või järeltöötluseta üsna keeruline saavutada:) Ütleme nii, et arenguruumi mul veel jagub!

Popular Posts