Rootsi lihapallid

Vaatamata sellele, et tegemist on ka siinmail sageli pakutava koduse toiduga, seostuvad vürtspipraga maitsestatud lihapallid paljudele just Rootsiga. Kes tunnevad neid  Rootsi kuninga ja Karlssoni lemmikutena, kellele seonduvad IKEA kohvikutega. Igal juhul on tegu kogu pere lemmikuga, mida võib serveerida nii riisi, makaronide kui kartuliga. Eriti maitsvad on lihapallid kartulipudru ja pohlamoosiga.

Vaja läheb (neljale-kuuele):

LIHAPALLID


600 g seguhakkliha
pihutäis maitserohelist (tilli, lehtpeterselli,  murulauku) hakitud
1 suur muna
100 ml piima
75 g riivsaia
1 tl jahvatatud vürtspipart
meresoola ja värskeltjahvatatud musta pipart
oliivõli ja võid (soovi korral) praadimiseks


KASTE


poole sidruni mahl
300 ml veiselihapuljongit (poolest puljongikuubikust piisab)
1 kuhjaga spl jahu
1 spl toasooja võid
100 ml vahukoort
pohlamoosi


Pane hakkliha, hakitud maitseroheline, muna, piim ja vürtspipar suurde kaussi. Maitsesta soola ja pipraga ning sega käte abil ühtlaseks. Tee käed märjaks, võta ca 1 tl hakklihamassi ja veereta pisikesed ümmargused lihapallid ning tõsta suurele taldrikule. Kata köögikilega ja tõsta 1 tunniks külmkappi tahenema.

Pane oma kõige suurem pann keskmisele tulele, lisa õli ja soovi korral umbes 1 spl võid. Tõsta lihapallid pannile ja prae aeg-ajalt keerates 10-15 minutit kuni lihapallid on kenasti kuldpruunid.

Tõsta lihapallid kõrvale ja hoia soojas. Eemalda lusikaga üleliigne rasv ja lisa sidrunimahl, puljong ja koor ning kuumuta. Sega jahu ja toasoe või ühtlaseks pastaks ning lisa pidevalt segades kastmele. Lase kaste keema tõusta ja veidi pakseneda. Maitse ja maitsesta veel vajadusel soola ja pipraga. Tõsta lihapallid pannile ja sega nii, et pallid oleksid kastmega kaetud.

Serveeri kartulipudru ja pohlamoosiga.

Inspiratsioon:  Jamie Does…

Comments

Helen said…
Teen lihapalle sarnase retsepti järgi, just täna õhtuks oli plaanis teha. Proovi tšillimoosiga väga maitsvad.
Merit said…
Aitäh, Helen, see on väga hea mõte!

Popular Posts