Varakevadine minestroone


Minestroone ehk „suur supp“ on üks väga mitmekülgne köögiviljasupp, mida oma maitseeelistustele ning hooajale vastavalt täiendada saab. Kohustuslikeks elementideks lisaks soffrittole (sibul, küüslauk, porgand, seller) võib pidada suvikõrvitsat, pastat, herneid/ube ja tomatit. Edasine on juba puhtalt maitse asi. Soffrittole võib näiteks peekonikuubikuid lisada, samuti maitsetaimi nagu tüümian või rosmariin.

Siinse minestroone retsepti koostasin vastavalt sellele, mida parasjagu saada oli ehk siis kasutasin külmutatud aedube ja rohelisi herneid, kähar peakapsast ja kirsstomateid, mis on praegusel ajal hulga maitsvamad kui tavalised tomatid. Tulemuseks on üks kerge ja tõeliselt maitseküllane köögiviljapomm. Aromaatne värskeltvalmistatud pesto annab enne sööma asumist supi sisse segatuna mõnusalt särtsu juurde, seega tules seda võimalusel kindlasti kasutada!

Vaja läheb (kümnele):

2 sl oliivõli
1 sibul, peenelt hakitud
2 porgandit, väikesteks kuubikuteks lõigatud
2 sellerivart, väikesteks kuubikuteks lõigatud
3 küüslauguküünt, hakitud
1 suur kartul, kuubikuteks lõigatud
1 keskmine suvikõrvits, pikuti poolitatud ja viilutatud
½ Savoia kapsast, ribadeks lõigatud
2 liitrit juurviljapuljongit
pihutäis lehtpeterselli, hakitud
150 g väikest pastat, nt mini farfalle või fussili
2 pihutäit (külmutatud) aedube, tükeldatud
2 pihutäit (külmutatud) rohelisi herneid
½ x 400 g purki kikerherneid ja/või cannellini-ube, pestud ja nõrutatud
pihutäis kirsstomateid, tükeldatud
meresoola ja värskeltjahvatatud musta pipart

PESTO

50 g piiniaseemneid
pihutäis basiilikulehti
2 küüslauguküünt, tükeldatud
40 g riivitud Parmesani
meresoola
värskeltjahvatatud musta pipart
head oliivõli



1. Kõigepealt valmista pesto. Pane piiniaseemned, küüslauk ja basiilik koos veidikese õli ja meresoolaga köögikombaini ning purusta pastaks. Nüüd lisa Parmesan ja nii palju oliivõli kuni saad soovitud tekstuuri. Olgu see siis paksem või vedelam. Maitsesta värskeltjahvatatud  musta pipraga.

2. Supi valmistamiseks kuumuta keskmisel tulel suures potis oliivõli. Lisa sibul, porgand, seller ja küüslauk, maitsesta soolaga ning prae ilma pruunistamata umbes 10 minutit.

3. Lisa Savoia kapsas ja suvikõrvits, kuumuta umbes 5-8 minutit. Lisa kartul, petersell ja puljong ning lase 10 minutit madalal tulel keeda. Lisa pasta, aedoad, herned, kikerherned ja/või cannellini-oad ning keeda veel 10 minutit või kuni kartul on pehme.

4. Lõpuks lisa tomatid ja keeda veel 3 minutit. Maitsesta soovi korral soola ja pipraga.

Inspiratsioon: Giorgio Locatelli, Jamie Oliveri, Dorie Greenspan

Comments

Popular Posts