Vanillimaitseline aprikoosimoos


Aprikoosimoos on sama ilus nagu ta on hea. Sobib ideaalselt hommikusöögiks röstsaia peale määritult. Hooaja keskel valmistatud  moos saab eriti erkoranž ja päikeseline. Mulle vanill kangesti  meeldib, aga soovi korral võib selle muidugi välja jätta.

Moosisuhkru kasutamine on kõige kindlam variant õige konsistentsiga moosi saamiseks, kuid Nami-Nami andmetel piisab ka sellest, kui keeta moosi tavalise suhkruga aga umbes 40 minutit. Kasutades 1 kg suhkrut 2 kg viljade peale, teeb moosi üsna magusaks. Soovi korral kasuta 1 kg kohta 800 g suhkrut (aga mitte ka vähem, sest muidu saab moos liiga vedel).

David Lebovitz kirjutab, et vahel pannaks moosipurki üks aprikoosikivi, mis pidavat moosile mandli maitse andma. Kuna aga moosi purkidesse panemise hetkeks selle soovituse unustanud olin, siis ei saa ma seda oma kogemuse põhjal kinnitada.


Vaja läheb:

  • 2 kg küpseid aprikoose
  • 1 kg moosisuhkrut
  • 2 dl vett
  • 1 väikese sidruni mahl
  • 1 vanillikaun
  1. Eemalda aprikoosidelt kivid ja tükelda (suuremad vähemalt neljaks, väiksemad pooleks).
  2. Pane aprikoosid vee ja poolitatud vanillikaunaga potti ja keeda madalal tulel pidevalt segades umbes 10 minutit kuni aprikoosid pehmenevad ja moosi kuju võtavad.
  3. Lisa suhkur ja lase madalal tulel veel 15 minutit keeda aeg-ajalt segades ja vahtu eemaldades.
  4. Lisa sidrunimahl. Eemalda vanillikaun potist, kraabi seemned välja ja lisa moosile.
  5. Tõsta moos steriliseeritud purkidesse nii, et moos oleks ulatuks ääreni. Kaaneta, keera tagurpidi ja lase jahtuda.

Purkide steriliseerimine

Pese purgid hoolikalt ja tõsta tagurpidi praeahju restile. Keera temperatuur 120 kraadi peale ning jäta moosi valmimiseni ahju (vähemalt 20 minutiks). Pane kaaned umbes 10 minutit enne moos valmimist vett täis potti ja keeda tasasel tulel mõned minutid. Kui moos valmis, võta ahjust ühekaupa purgid, kalla moos sisse ning kaaneta.


Vaata ka:

Rabarberi-maasika moos vanilliga

Comments

Pille said…
Merit, mina tegin päris mitu purgitäit aprikoosikividega moosi, tõesti on hoopis teise maitsega. Tegin korraliku konfitüüri rohke suhkruga, aga vahelduseks oli see väga mõnus: http://www.nami-nami.ee/recipe.php?q=detail&pID=11119
Merit said…
Aitäh lingi eest, Pille! Kõlab väga väga põnevalt ja loodetavasti ei jää liiga mõru?

Popular Posts