Hummus bi tahini


Lähis-Idast ja Araabiamaadest tuntud kikerhernepasta on juba ammu iga arvestatava kodukoka repertuaaris, mistõttu pole vaja selle suurepäraseid omadusi liiga ülevoolavalt kiita. Kõige parema hummuse saab katse-eksitus meetodil, sest tulemus sõltub olulisel määral kasutatud küüslugu, sidrunimahla ning maitseainete kogusest. Kes armastab küüslauku – lisagu rohkem, kes ei talu vürtsköömneid – jätku välja. Samuti võib lisada näiteks teravat harissa pastat või värskeid ürte (lehtpetersell, koriander). Hummust saab valmistada ka ilma tahinita, seega ei maksa heituda sellest kui seda kapis parasjagu ei leidu.

Üldiselt ei reeda hummuse maitse seda, kas on kasutatud konservi või on kikerherned ise keedetud. Seega võib kasutada nii üht kui teist. Isekeedetud variant võimaldab valida kvaliteetsed öko herned, seevastu konservi kasuks räägib kiirus ja kättesaadavus. Tuleks arvestada, et 1 osa kuivatatud kikerherneid annab 3 osa keedetuid. Arvestades ajakulu, oleks mõistlik kohe veidi suurem kogus keeta ning ülejäänutest näiteks falafele valmistada või suppidele lisada.

Vaja läheb:
  • 150 g kuivatatud või 400 g purk konserveeritud kikerherneid (jäta pool tassi vedelikku alles)
  • 1-2 küüslauguküünt, purustatud
  • 3-4 sl värskeltpressitud sidrunimahla
  • 3 sl seesamipastat (tahini)
  • 4 sl oliivõli
  • 1 tl jahvatatud vürtsköömneid
  • maitse järgi soola
  1. Kui kasutad kuivatatud kikerherneid, siis pane need päev varem likku. Teisel päeval nõruta, loputa jooksva vee all ning keeda 2 tundi kuni kikerherned on pehmed. Pane pool tassitäit keeduvett kõrvale ja kurna. Kui kasutad konserveeritud kikerherneid, siis pane purgis olev vedelik kõrvale ning loputa herned jooksva vee all.
  2. Püreesta kikerherned ja küüslauk köögikombainis. Lisa pool sidrunimahlast, seesamipasta, oliivõli ja vürtsköömned ning püreesta ühtlaseks. Kontrolli maitset – soovi korral lisa veel sidrunimahla, maitsesta soolaga ning vedelda vajadusel kikerherne keeduveega. Tulemus peaks jääma kreemjas, kuid mitte vedel.
  3. Nirista peale head oliivõli ning serveeri pitaga või dipina köögiviljade juurde.

Comments

Popular Posts