Šerris ja punases veinis aeglaselt küpsetatud veisepõsk


See on vaieldamatult kõige parem toit veiselihast mida ma kunagi valmistanud olen ja võiks isegi minna nii kaugele ja öelda, et see on ka parim mida ma kunagi söönud olen.


Veisepõsed on kuuldavasti raskesti kättesaadav kaup ja kui ma neid Keskturu lihasaalis nägin, siis rabasin kohe neli prisket põske mõtlemata millal ja kellele neid valmistama hakkan. Õnneks ei ole raske aeglaselt küpsetatud veisepõskedele sööjaid leida :)

Uurisin erinevaid retsepte kuni viimaks leidsin selle hispaaniapärase retsepti MoVida lehelt, mis kasutab hautamiseks lisaks punasele veinile ka magusat Pedro Ximénez  viinamarjast valmistatud šerrit*. Tulemuseks on tume ja suussulav liha millest paremat ei oskaks tahtagi.

Mõned retseptid nõuavad liha ööpäevast marineerimist veini ja köögiviljade seltsis, aga ma ei näe, et see liiga vajalik oleks. Vähemast selle retsepti puhul läks liha ideaalselt pehmeks ja oli maitsekas ka ilma marineerimata.

* magusa (cream) šerri asemel võib kasutada Marsalat.

Vaja läheb (kuuele):

  • 1,5 kg veisepõski
  • 125 ml oliivõli
  • 3 porgandit, jämedalt hakitud
  • 1 küüslaugupea, poolitatud
  • 1 sibul, poolitatud ja viilutatud
  • 500 ml magusat Pedro Ximénez šerrit (nt Harvey’s Bristol Cream)
  • 500 ml joodavat punast veini (Chianti, Pinot Noir)
  • 3 loorberilehte
  • 3 sl värskeid tüümianilehti
  • 1 tl meresoola


Serveerimiseks:

  • kartulipüreed



  1. Eemalda veisepõskedelt üleliigne rasv ja kelmed. Kui mõni tükk on teistest väga palju suurem, siis poolita, et liha ühtlaselt küpseks. Maitsesta soola ja musta pipraga.
  2. Kuumuta pool õlist suures paksupõhjalises (malm)potis või  praepannil. Pruunista veisepõsed osade kaupa kõrgel kuumusel umbes 2 minutit mõlemalt poolt. Tõsta kõrvale.
  3. Lisa potti/pannile ülejäänud õli ja prae sibul, porgand ja küüslauk kõrgel temperatuuril pruuniks, umbes 10-12 minutit. 
  4. Juhul kui kasutasid liha ja köögiviljade pruunistamiseks panni, siis vala nüüd kuumale pannile umbes 100 ml šerrit, et kõik hea ja parem panni põhjast kätte saada ning lisa siis köögiviljad ja liha koos järgmises sammus nimetatud koostisosadega potti.
  5. Kui pruunistasin köögiviljad potis, siis lisa nüüd šerri, vein,  loorberilehed, tüümian, sool ja veisepõsed. Hauta nii madalal tulel kui võimalik 3-4, aga miks mitte 5-6 tundi kuni liha on täiesti pehme. 
  6. Kastme valmistamiseks tõsta lihatükid potist välja ja hoia soojas. Keeda kaste kõrgel kuumusel kokku (juhul kui see pole juba haudumise käigus piisavalt kokku keenud). Aja kaste läbi sõela.
  7. Serveeri kartulipüree ja kastmega.


Comments

Unknown said…
Kas hautad pliidil mitte ahjus? Elektripliidil siis hautaks nr 1 kuumuse peal?
(mul ka veisepõsed külmkapis ootamas) :)
Merit said…
Just, hautasin pliidil. Mul endal on gaasipliit, aga elektripliidil peaks samuti võimalikult madalal kuumusel hautama - et vaid veidi podiseks. Muidugi võib ju ahjus ka. Äkki nii 160 kraadi?
Triine said…
Väga tänan retsepti eest. Oli tõepoolest parim, mida veiselihast saanud olen! Teen kindlasti veel ja veel. uued põsed turutädilt juba tellitud.

Popular Posts