Tiigerkrevetid tšilli ja küüslauguga


Ma ei mäletagi millal ma viimati korraga nii palju krevette sõin, et isu täis sai. Tavaliselt laotakse salati peale maksimaalselt viis krevetti, millest jagub vaid isu tekitamiseks. Sestap valmistasime seekord pea kilo krevette kolme peale ja sõime neid lihtsalt niisama valge veini kõrvale. Milline rõõm!

Peamine trikk on siin, nagu ikka lihtsate roogade puhul,  kvaliteetne tooraine, mida siinmail veidi keeruline leida. Need krevetid pärinevad külmutatud kujul Kalakala ja Pojad hulgilaost, aga küllap leiab häid variante ka paremates toidupoodides. Sulatatud kujul kalaletist osta ei soovitagi, sest eks ole need samuti külmutatud kujul poodi jõudnud ja seal üles sulatatud. Seda tõsiasja tuletati mulle hiljuti Stockmannis meelde kui kalaletis enam goma wakame salatit ei olnud ja müüja  soovitas külmutatud kujul osta, sest tegemist on täpselt sama tootega mida nad ise tagaruumis sulatavad.

Vaja läheb (neljale-kuuele):
  • 800 g kooritud tiigerkrevetisabasid (ca 1 kg külmutatud kujul)
  • 3 küüslauguküünt, peenelt hakitud
  • 2 punast tšillit, seemned eemaldatud ja peenelt hakitud
  • pihutäis peenelt hakitud lehtpeterselli
  • 4-5 sl oliivõli
  • 2-3 sl võid
  • soola ja pipart

Serveerimiseks
  • sidruni või laimisektoreid
  1. Kui kasutad külmutatud krevette, siis sulata need aeglaselt (üleöö) külmkapis. Kui on väga kiire, siis võib krevette ka külmas vees sulatada, aga maitse mõttes on parem lasta aegselt sulada. Loputa krevetid kiirest külma vee all ja kuivata köögipaberiga. 
  2. Kui soovid pealt kenasti karamellistunud krevette, siis kuivata krevetid kindlasti köögipaberiga ja ära kuhja panni üle. Kuumuta keskmisel-kõrgemal kuumusel 1/3 õlist ja võist. Prae küüslauku ja tšillit 30 sekundit, lisa 1/3 krevettidest ja prae mõlemalt poolt kuldseks, umbes 2-4 minutit, sõltuvalt kuumusest ja krevettide suurusest. Krevetid on küpsed kui nad nn kerra tõmbavad ja roosaks lähevad. Oluline on mitte üle küpsetada, sest siis muutuvad krevetid kummiseks ja see on tõeline raiskamine. Maitsesta soola ja pipraga, sega hulka hakitud petersell. Tõsta kõrvale ja korda ülejäänud krevettidega. 
  3. Serveeri veidikese sidruni- või laimimahlaga.

Comments

Trus said…
Mingi jama on selle retseptiga. Ma ei ole veel kohanud tooreid täiesti puhastatud krevetisabasid. Minu arvates ei saa krevette puhastada kui nad ei ole eelnevalt keedetud. Eile tegin eelkeedetud puhastamata krevette selle retsepti järgi. Peale ülekeetmist puhastasin ise. Oli kah.
Täna tegin tooreid nn puhastatud krevetisabasid. Aga nad on ikka kooriku all. Oli muidugi väga maitsev. Enne söömist puhastamine oli tüütu.
Merit said…
Aiai, ehk oleks pidanud täpsustama, et kasutada tuleks ikka kooritud tiigerkreveti sabasid. Head krevetid saad siit: http://www.kalakala.ee/et/tooted/kulmutatud-tooted-2/
Unknown said…
Merit, kas oleks võimalik sinu e-mail saada ? Sooviksin sulle Eesti Shiitake seeni testmimiseks saata.
Krevetisaba said…
https://frenchgourmand.eu/et/kuelmutatud-mereannid/1774-hiidkrevetisabad-black-tiger-kooritudtoored-pd-16-20-1kg-vietnam-kulmutatud.html
kataras said…
Täiskasvanute meelelahutus on diskussioonide allikaks, kuid see peaks olema austuse ja valikuvabaduse küsimus. Mõned leiavad selles naudingut ja vabastust, teised aga peavad seda ebasobivaks või moraalselt kahtlaseks. Oluline on mõista, et täiskasvanute meelelahutus on seaduslik tegevus ning inimestel on õigus ise oma valikuid teha. Siiski peame tagama, et selles valdkonnas tegutsevad inimesed oleksid vabatahtlikud ning neil oleksid kaitstud õigused ja turvalised tingimused. Oluline on ka seksuaaltervise ja nõusoleku teemade käsitlemine, et luua teadlikumat ja vastutustundlikumat suhtumist täiskasvanute meelelahutusse.

Popular Posts