Mooni ja sidruni siirupikook



Viimase aja lemmik kook, mis sai alguse Ottolenghi mandariini ja mandli siirupikoogist aga on nüüdseks segunenud Jamie Oliveri vanaema mooni-sidruni koogiga ja muutunud seeläbi täiuslikuks teekoogiks – mahlane, magus ja hapu. Märkamatult soovid seda hommikuse piimakohvi kõrvale, pärastlõunal ühes espressoga ja õhtul koos teega. Negatiivse poole pealt sisaldab see kook 600 grammi suhkrut, ma ei teagi kuidas seda pehmendada (vaid 100 g jahu ja säilib hästi kaua?) ja on välimuselt tagasihoidlik.



Vaja läheb

200 g toasooja võid
300 g suhkrut
2 sidruni riivitud koor
280 g mandlijahu
5 muna
1 tl vanilliekstrakti
100 g jahu
näpuotsatäis soola
3 sl mooniseemneid

Siirup

100 g suhkrut
120 ml värsket sidrunimahla

Kate

225 g tuhksuhkrut
1 sidruni mahl ja riivitud koor


  1. Vahusta madalal kiirusel või, suhkur ja sidrunikoor. Lisa pool mandlijahust ja sega võiga. Klopi munad kergelt lahti koos vanilliekstraktiga ja lisa pidevalt mikserdades vähehaaval segule. Seejärel lisa ülejäänud mandlijahu, sõelututud jahu ja sool ning vispelda kuni segu on ühtlane.
  2. Vala tainas küpsetuspaberiga vooderdatult 24 cm läbimõõduga koogivormi ja küpseta 160 kraadises pöördõhuga ahjus 40-50 minutit (või 180 kraadises 50-60 minutit) kuni koogi keskele torgatud hambatikk on veel veidike niiske. Selleks tasub sõltuvakt ahjust juba alates 40 minutist kooki jälgida, et see üle ei küpseks.
  3. Umbes 5 minutit enne koogi valmimist kuumuta siirupi tarbeks suhkur ja sidrunimahl kuni keemiseni. Immuta värskelt ahjust tulnud kook kohe kuuma siirupiga. Parema imendumise jaoks või koogi sisse hambatikuga hulganisti augukesti teha, kuid arvesta, et need võivad hiljem veidike näha jääda.
  4. Kui kook on enamvähem jahtunud, siis sega omavahel tuhksuhkur,  üle sidruni mahl ja riivitud koor. Tõsta kook serveerimisalusele ja vala suhkruseguga üle.


Comments

Popular Posts