Aeglaselt küpsenud seakülg


Öelda sealiha kohta „ebamaiselt hea“ kõlab millegipärast liialdusena. Ei tea, kas asi on sealiha kui üsna argipäevase tooraine maines, aga igal juhul ei tekita sealihast toidud kunagi sööjates erilist ootusärevust ja elevust nagu näiteks mõni peenema nimega veiselihapada (nt Daube de Boeuf või Boeuf Bourguignon), mis iseenesest samuti lihtsad road. Eriti vähe emotsioone kutsub esmapilgul esile suhteliselt odava liha kategooriasse kuuluv seakülg või inglise keeles väga toredalt kõlav pork belly (seakõht).

Kui aga kolm, või vahel isegi rohkem tunde, aeglaselt ahjus küpsenud ja vahepeal kogu ruumi suud vett jooksma paneva lõhnaga täinud seakülg lõpuks lauale jõuab, ei ole vist kedagi, kes kohe topeltportsjonit ei nõuaks. Seega, isegi kui tundub, et tegemist on patuselt rasvase ja võrdlemisi ebatervisliku roaga, siis ära sellest heitu ja valmista ikka veidi rohkem. Talvekuudel ja pühapäevadel võib seda endale lubada.


Vaja läheb (neljale):

1-1,5 kg tükk seakülge (võimalusel koos mõne ribikondiga)
meresoolahelbeid
värskeltjahvatatud musta pipart
2 porgandit, poolitatud ja veerandikeks lõigatud
2 sellerivart, poolitatud või neljaks jupiks lõigatud
2 sibulat, neljaks sektoriks lõigatud
1 terve küüslaugupea, küüned eraldatud (aga mitte kooritud)
väike kimp värsket tüümiani, lehekesed eraldatud
400-600 ml vett või puljongit



Kõigepealt kuumuta ahi 220 kraadini.

Tee väga-väga terava noaga kamarasse sisselõiked, umbes poole sentimeetriste vahedega, niimoodi, et kamar jääb pealt kenasti triibuline. Hõõru meresoolaga, keera ja maitsesta teiselt poolt meresoola ja musta pipraga. Tõsta lihatükk (kamar pealpool) ahjuvormi, mis mahutab  hiljem lisatavad juurviljad ning küpseta 20-30 minutit kuni kamar hakkab peal krõbedaks muutuma.

Keera temperatuur 180 kraadi peale ja küpseta liha 1 tund. Tõsta liha ahjust välja ning kasta eraldunud rasvaga. Tõsta liha korraks lõikelaua peale. Pane juurviljad ning tüümianilehed ahjuvormi ning sega rasvaga kokku. Tõsta liha juurviljade peale pane tagasi ahju umbes 1,5 tunniks kuni liha on väga pehme. Kui kamar ei ole sinu arvates veel piisavalt krõbe, siis tõsta lõpus temperatuur tagasi umbes 220 kraadi juurde küpseta veel 15 minutit.

Tõsta liha lõikelauale 10 minutiks puhkama. Seni valmista kaste. Pane ahjuvorm pliidile madalale tulele (seda ainult juhul, kui vorm seda kannatab!) ja lisa vesi või puljong ning kraabi liha mahlad ja tükikesed põhja küljest lahti. Juhul kui ahjuvorm pliidil kuumutamist ei kannata, siis vala kuum vesi või puljong vormi ning seejärel vedelik koos juurviljadega kastmepotti. Kuumuta veidi ja hõõru kaste läbi sõela. Vajadusel lisa natuke soola ja pipart.

Lõika lihast sobivad tükid ning serveeri mõnusa tumeda kastme, sinepi ja näiteks kartuli või mõnest muust juurviljast valmistatud pudruga.

Comments

Popular Posts