Rajasthani punase läätse karri


Läätsed on tänuväärne toiduaine taimetoitlastele olles samal kõhtu täitev ja väga maitsev. Seda Gordon Ramsay retseptivaramust pärit karrit võib valmistada nii mahedana kui ohtra tšilliga maitsestatuna. Ise eelistan esimest varianti, kuid lisan siiski veidi Cayenne’i pipart, mis on tšillipulbrist oluliselt mahedam, aga  lisab sellegipoolest veidike särtsu. Karrit võib serveerida iseseisvalt taimetoiduna või kõrvalroana liha kõrvale.


Vaja läheb (neljale):

225 g punaseid läätsesid
2 tk nelki
pool kaneelikoort
4 tk musta pipart
1 liiter vett
2,5 cm jupp ingverit, tükeldatud
3 küüslauguküünt, tükeldatud
2 sibulat, peenelt hakitud
3 sl võid
3 kooritud ja hakitud tomatit või 200 g purustatud tomateid purgist
2 tl garam masala maitseainesegu
½ tl tšillipulbrit või umbes 1 tl Cayenne’i pipart
1 tl kurkumat
½ tl meresoola (või maitse järgi)
2-3 sl rõõskkoort
paar rohelist tšillikauna pikuti poolitatud (soovi korral)
värskeid koriandrilehti serveerimiseks (soovi korral)


1. Pese läätsed külma jooksva veel all. Pane läätsed koos nelgi, kaneelikoore, musta pipraga ja veega tulele ning lase keema tõusta. Riisu pinnale tõusnud vaht. Keera kuumus maha ja lase tasasel tulel osaliselt kaanega kaetult 20-30 keeda. Läätsed peavad olema päris pehmed ja kergelt  pudruseks keenud.

2. Püreesta küüslauk ja ingver koos 1 sl veega pastaks. Kuumuta pannil või ning prae sibulat 6-8 minutit kuni kergelt pruunistunud. Lisa küüslaugu ja ingveri pasta, tomatid, garam masala, tšillipulber või Cayenne’i pipar ning kurkum.

3. Kuumuta veidi ja lisa paari minuti pärast läätsed. Sega hoolega läbi, maitsesta soolaga ning lase vaiksel tulel 10 minutit pakseneda. Lisa rõõskkoor ja soovi korral tšillikaunad. Serveeri basmatiriisi ning maitsestamata jogurti või näiteks kurgi-redise raitaga, kuhu võid lisada värsket hakitud koriandrit.


Inspiratsioon: Gordon Ramsay „Great Escape“

Comments

Juc said…
oi kui isuäratav, pildile vaatates tunnen juba karrimaiku :). Ma kujutan ette, et jaheda ilmaga sobib eriti hästi? Ja ohtra värske koriandriga :)
Merit said…
Karrid on tõesti jahedate ja sombuste ilmade puhul asendamatud "lohutajad". Ma ausaltöeldes ei mäletagi, et oleks kunagi suvel väga karri-isu olnud:)
Mariliis said…
See on suurepärane!

Popular Posts