Arancello vürtsidega (hea jõulukingi idee!)


Arancello on klassikalise sidrunimaitselise itaalia likööri limoncello apelsinidega variant, kuhu on jõulusema maitse saavutamiseks kaneeli, kardemoni ja vanilli lisatud. Naps sobib ilusatesse pudelitesse villituna väga hästi jõulukingituseks, aga valmistamisega võiks varakult algust teha, sest jook ise peab 2 nädalat maitsestuma.

Vähendasin suhkru kogust 600 grammi pealt 500le, kuid ka sellisel juhul on tegemist heas mõttes kleepekaga, mida sobib serveerida külmalt digestiivina. Retsepti antud kogustest tuleb 2 liitrit arancellot (1 liiter viina, 500 ml vett ja 500 g suhkrut).

Vaja läheb:

5 suurt apelsini
1 kaneelikoor
2-3 kardemonikupart
1 vaniljekaun
1 liiter viina
500 g (peenikest) suhkrut
500 ml vett


Pudelisse kaunistuseks apelsinikoort, kaneelikoori, vaniljekaunu.

Koori apelsinid (kartuli) koorijaga nii, et koore külge kibedat valget osa ei jääks. Pane apelsinikoor koos vürtside ja viinaga ühte suurde või mitmesse väiksemasse purki. Pane kaas peale ja lase nädal aega iga päev purke loksutades seista.

Nädala pärast pane suhkur kuumakindlasse kaussi ning vala peale 500 ml keevat vett. Sega kuni suhkur on lahustunud, lisa vürtsidega viin ja sega. Jäta taas nädalaks ajaks seisma, kord päevas purki loksutades.
Nädala möödudes eemalda vürtsid ja vala arancello dekoratiivpudelitesse ning lase kinkimiseni seista. Vahetult enne kinkimist lisa pudelisse kaunistuseks apelsinikoort, kaneelikoori, vaniljekaunu.

Seisab pudelis kuni 6 kuud.

Allikas: BBC GoodFood

Comments

Doris said…
Kas ehk jäi retsepti 1. lõigus mainimata, et koos apelsinikoorte ja vürtside tuleb purkidesse ka viin valada? :) Igal-juhul tundus retsept nõnda ahvatlev, et juba saigi käidud poes apelsine ostmas. Et siis novembriks oleks midagi maitsvat ka seest soojendamiseks...
Merit said…
Doris, Sul on tuline õigus, aitäh paranduse eest! Anna teada kuidas välja tuli:)
Merit said…
Kristjan, tervitan Su uut toidublogi, head toitu ei ole kunagi liiga palju!:) Aadress on muidugi omaette klass:D
Doris said…
Väga maitsev tuli! :) Viimasel ajal olen täiesti sõltuvuses kakaost arancelloga. Seega, aitäh retsepti eest!

Blogisin sellest ka: http://koogikatsed.blogspot.com/2010/12/arancello-parim-kaaslane-kakaole.html
Merit said…
Väga lahe, Doris! Ma kakao peale poleks küll osanud tulla, kuigi järele mõeldes kõlab ju täitsa loogiliselt:) Mul tuli veel selline mõte (katsetanud ei ole), et lisada törts arancellot siidrist tehtud hõõgveinine (või kuidas seda vürtsidega kuumutatud siidrit nüüd kutsudagi).

Nt: http://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-flay/mulled-cider-recipe/index.html
Trinzu said…
Proovisime elukaaslasega samuti teha Arancellot, aga meil tekkis küsimus. Nimelt ütled sa, et retsepti antud kogustest tuleb 2 liitrit arancellot, ometigi on vedelikke retseptis kokku 1,5 liitrit (1 liiter viina ja 500 ml vett). Ehk siis kas retseptis on väike viga ja peaks olema 1000 ml vett või oleme millestki valesti aru saanud? :)
Merit said…
Kokku tuleb jah umbes 2 liitrit, 500 grammi suhkrut annab mahtu juurde:) Head katsetamist!

Popular Posts