Lillkapsa-peekonigratään


Dorie Greenspan kirjeldab seda kui ilma põhjata quiche'i – ilmselt seetõttu, et erinevalt paljudest teistest koorekastmega valmistatud gratäänidest, sisaldab see retsept lausa 5 muna ja tulemuseks on kenasti tardunud vormiroog. Rammusat gratääni võib pakkuda nii lisandina prae kõrvale kui iseseisva einena ühes rohelise salatiga.

Lisasin siinsele retseptile ka tassitäie rohelisi herned, kuid soovi korral võid näiteks brokolit kasutada. Muidugi võib peekoni, koore ja muna kooslust hoopistükkis pasta carbonaraga seostada ning nõnda üks mõnus pastavorm valmistada.

Vaja läheb (lisandina kaheksale, iseseisva einena neljale):

1 suurem lillkapsas, õisikuteks murtud
1 klaas (külmutatud) rohelisi herneid (soovi korral)
120 g peekonit, ribadeks viilutatud
50 g jahu
5 muna
250 ml rõõskkoort
150 ml piima
soola ja värskeltjahvatatud musta pipart
värskeltriivitud muskaatpähklit
100 g Gruyère juustu (võib asendada Emmentaliga), riivitud


1. Keeda lillkapsast soolaga maitsestatud vees 10 minutit. Kui kasutad külmutatud herneid, siis lisa need potti minut enne lillkapsa valmimist. Jahuta lillkapsast külma veel all ja nõruta.

2. Prae peekoniribasid kuni nad pruunistuvad, aga ei muutu veel krõbedaks. Nõruta köögipaberil liigsest rasvast.

3. Pane kaussi jahu, lisa ükshaaval munad ja sega ühtlaseks. Seejärel lisa rõõskkoor ja piim. Maitsesta soola, pipra ja muskaatpähkliga ning sega hulka 2/3 juustust.

4. Tõsta lillkapsas võiga määritud ahjuvormi, puista peale peekoniribad ning vala muna-koore seguga üle. Raputa vormi kergelt, et munasegu kenasti lillkapsaõisikute vahele pääseks. Raputa peale ülejäänud juust.

5. Küpseta 220 kraadises ahjus umbes 30 minutit, kuni muna-koore segu on tardunud ja vormi keskele pistetud nuga jääb puhtaks. Juhul, kui gratään ei ole pealt piisavalt kuldne, siis tõsta lõpus kuumust ja pane mõneks minutiks grilli alla pruunistuma.


Vaata ka:

Lillkapsa-pastavorm kahe juustuga

Koorene kartuligratään

Inspiratsioon: Dorie Greenspan "Around My French Table"

Comments

Popular Posts