Karulaugurisoto



Tudeerisin Giorgio Locatelli raamatu „Made in Italy: Food and Stories“ üsna mahukat  risoto peatükki ja nagu paljud teised professionaalsed (Itaalia) kokad, oskas ka tema selle valmistamise üsna aukartustäratavaks teha. Sellest ei maksa aga heituda, sest risoto valmistamine ei ole siiski raketiteadus – põhilisi asju meeles pidades ja oma kõhutunnet usaldades saavad kõik hästi hakkama.

Põhimõtteliselt saab selle retsepti järgi ükskõik millist risotot valmistada, ainsaks piiranguks kujutlusvõime. Nopi ainult retseptist küüslauk ja karulauk välja ning saad täiesti puhta lõuendi.

Vaja läheb (neljale):

  • 50 g võid
  • 1 keskmine sibul, väga peenelt hakitud (ideaalis risotoriisi suurusteks tükkideks)
  • 2-3 (varajast) küüslauguküünt, paberõhukeselt viilutatud
  • 400 g risotoriisi (nt Arborio)
  • 125 ml kuiva valget veini
  • 2 l kuuma köögivilja- või kanapuljongit
  • 2 pihutäit karulaugulehti, jämedalt hakitud
  • 75 g kuubikuteks lõigatud külma võid (hoia kasutamise hetkeni külmikus)
  • 100 g Parmesani juustu, peenelt riivitud + lisa serveerimiseks
  • värskeltjahvatatud musta pipart ja veidi soola

  1. Sulata 50 g võid paksupõhjalises potis madalal tulel ning prae sibul ja küüslauk pehmeks. Ära pruunista!
  2. Aseta risotopoti kõrvale pott puljongiga ja hoia viimast kogu aeg keemistemperatuuri lähedal.
  3. Tõsta kuumus keskmise peale ja lisa riis. Sega hoolega kuni iga riisitükk saab võiga kaetud ja muutub äärtest kergelt läbipaistvaks. Veendu, et riis on korralikult läbi kuumutatud (kui ära pruunista!) ning lisa valge vein. Oota kuni vein pea täielikult aurustub. Vastasel juhul jääb risotole mõrkjas maik.
  4. Hakka risotole pidevalt segades ühe kulbitäie kaupa puljongit lisama. Järgmine kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Jätka seda tegevust 15 minutit ning püüa seejärel risoto konsistentsi hinnata – riisterasid peaks hamba all tunda olema, kuid risoto tekstuur peaks  kreemjas olema. Kui tunned, et see päris nii ei ole, siis lisa alates 15 minutist poole kulbitäie kaupa puljongit ja proovi paari minuti pärast uuesti. Kokku peaks see tegevust 17-19 minutit võtma. Puljongit võib ka üle jääda.
  5. Umbes puljongi lisamise 10-ndal minutil või 5 minutit enne risoto valmimist lisa hakitud karulauk ning jätka puljongi lisamist valmimiseni.
  6. Kui oled saavutanud soovitud konsistentsi, siis tõsta pott tulelt ja hoia kaane all segamata 1 minut.
  7. Lisa külm kuubikuteks lõigatud või ning sega kiiresti ja jõuliselt risotto hulka. Seejärel tee sama Parmesani juustuga. Maitsesta värskeltjahvatatud musta pipra ja vajadusel ettevaatlikult vähese (puljong ja Parmesan on soolased) soolaga.



 Vaata ka:

Parmesani-salvei risoto
Krevetirisoto

Comments

Popular Posts