Kõige parem maasika-toorjuustukook


Rikkalikult maasikaid ja sidrunimahl annavad koogile hoopis kergema meki kui toorjuustu-mascarpone-vahukoore kogus arvata lubab. Imehea ka vaarikatega. Samuti võib täidisele veidi sulatatud valget šokolaadi lisada – taevalik!

ŽELATIINIST

Eelistan kindlasti lehtželatiini pulbrile ja terakestele. Esiteks on neid lihtsam kasutada ja teiseks ei ole lehed mind erinevalt näiteks terakestest kunagi alt vedanud – näiteks viimane jättis  ühel juhul täidisesse kummikommi taolised ribad.


Avastasin hiljuti želatiinipaku juhendit lugedes, et mitte mingil juhul ei tohiks želatiini otse külma vedeliku sisse valada. Siinses retsepti toimin aga just vastupidiselt pakendil olevale juhendile segades želatiini esmalt kuuma veega, siis kiiresti sidrunimahlaga ja seejärel hoogsalt segades toorjuustutäidisega. Senimaani on kõik täidised kenasti kreemjad jäänud ning korralikult tardunud.


Soovi korral võib muidugi ka pulbrit kasutada. Oma Maitse (juuli 2011) järgi kaalub 1 želatiini leht 1,7 grammi ja 1 tl pulbrit 4 grammi. Retseptis olen kasutanud 5 lehte ehk 8,5 grammi, mis teeb 2 tl pulbrit. Selline kogus on just paras pehmema kreemja, aga siiski tardunud, täidise saavutamiseks. Rohkem želatiini muudab täidise kummisemaks ja siia see pigem ei sobi.



Vaja läheb:
  • 225 g Digestive küpsiseid
  • 100 g võid
  • 400 g toorjuustu
  • 250 g mascarponet
  • 200 ml vahukoort, pooleldi vahustatud
  • 1 dl (või natuke rohkem) suhkrut
  • 500 g maasikaid, tükeldatud
  • 1 keskmise sidruni mahl ja riivitud koor
  • 1 tl vanilliekstrakti või ühe vanillikauna seemned
  • 5 lehte želatiini
  •  
  1. Vooderda 26 cm läbimõõduga koogivormi põhi ja seinad küpsetuspaberiga. Purusta küpsised  ja sega hulka sulatatud või. Suru koogivormi põhja ning pane tunniks külmkappi.
  2. Leota želatiini 5 minutit külmas vees. 
  3. Vahusta toorjuust, marcarpone, suhkur , riivitud sidrunikoor ja vanilliekstrakt kohevaks. Lisa pooleldi vahustatud vahukoor ja sega ühtlaseks. 
  4. Kurna želatiin ja sega paari supilusikatäie kuuma veega ühtlaseks. Lisa kiiresti segades pressitud sidrunimahlale.
  5. Lisa sidrunimahl peene joana  ja kiiresti segades toorjuustumassile. Lisa maasikad, sega ühtlaseks ning vala küpsisepõhjale.
  6. Kata koogivorm pealt köögikilega. Pane vähemalt 6 tunniks külmikusse. Veel parem üleöö.
Vaata ka:

    Comments

    JÄÄRAPLIKA: said…
    See oli tõesti maailma parim toorjuustukook! Aitäh retsepti eest!!!!!
    Merit said…
    Aga palun! Ma loodan, et panid oma juustukoogivõistluse kinni;)
    Pille said…
    Merit, ma palusin sõbrannal seda eilsele koosviibimisele teha ja oli väga mõnus! Ühtlasi sai sellest ka Nami-Nami retsept nr 11100 :)
    Merit said…
    This comment has been removed by the author.
    Merit said…
    Oh mis uhke värk! Aitäh, Pille:)
    Merit said…
    Tahtsin küsida, et kui mul on želatiini lehtede asemel kasutada see želatiini pulber vms, siis kui palju seda tuleks võtta?
    Merit said…
    Juuli Oma Maite järgi kaalub 1 želatiini leht 1,7 grammi ja siin olen kasutanud 5 lehte ehk 8,5 grammi, mis teeb umbes 2 tl (1 tl pulbrit on 4 grammi). Võimalusel kasuta siiski lehtželatiini, õnnestub alati ja onmugavam kasutada:) Head katsetamist!

    Popular Posts