Kreemjas kukeseenerisoto


Kasutasin baasretseptina taas Giorgio Locatelli retsepti. Ma ei teagi kas seetõttu, et ta (ja mitte ainult tema) ennast maailma parimaks risotomeistriks peab või kuna see retsept on mul tõepoolest mitu koda suurepäraste tulemustega järele proovitud. Igal juhul tasub endale üks korralik risotoretsept kätte õppida ning seda siis juba vastavalt tujule ja hooajale edasi arendada.

Siinne väga kreemjas kukeseenerisoto sisaldab lisaks ohtrale võile ka mascarponet. Viimase võib teoorias ka välja jätta, kuid minu meelest pole see koht kus kaloreid lugeda – tulemus saab imeliselt kreemjas ja väga maitsev!

Vaja läheb (neljale):


  • 75 g võid
  • 2 šalottsibulat, väga peenelt hakitud (ideaalis risotoriisi suurusteks tükkideks)
  • 1 suur või 2 väiksemat küüslauguküünt, peenelt hakitud
  • 300 g kukeseeni, puhastatud ja väiksemateks tükkideks hakitud*
  • 3 tüümianioksa, lehed ainult
  • 400 g risotoriisi (nt Arborio)
  • 125 ml kuiva valget veini
  • 2 l kuuma köögivilja- või kanapuljongit
  • 75 g kuubikuteks lõigatud külma võid (hoia kasutamise hetkeni külmikus)
  • 100 g Parmesani juustu, peenelt riivitud + lisa serveerimiseks
  • 3 sl mascarponet
  • värskeltjahvatatud musta pipart ja veidi soola
  • 1 sl peenelt hakitud peterselli

  1. Sulata 25 g võid paksupõhjalises potis keskmisel kuumusel, lisa tüümianilehed, seened ja veidi soola ning kuumuta kuni seentes tulev vedelik on aurustunud ning seened hakkavad kergelt pruunistuma. Tõsta kõrvale ja hoia soojas.
  2. Keera tuli madala peale ja sulata samas potis 50 g võid. Lisa sibul ja küüslauk ning kuumuta pehmeks. Ära pruunista!
  3. Aseta risotopoti kõrvale pott kuuma puljongiga ja hoia viimast kogu aeg keemistemperatuuri lähedal.
  4. Tõsta kuumus keskmise peale ja lisa riis. Sega hoolega kuni iga riisitükk saab võiga kaetud ja muutub äärtest kergelt läbipaistvaks. Veendu, et riis on korralikult läbi kuumutatud (kui ära pruunista!) ning lisa valge vein. Oota kuni vein pea täielikult aurustub. Vastasel juhul jääb risotole mõrkjas maik.
  5. Hakka risotole pidevalt segades ühe kulbitäie kaupa puljongit lisama. Järgmine kulbitäis lisa alles siis, kui eelmine on pea täielikult imendunud. Jätka seda tegevust 15 minutit ning püüa seejärel risoto konsistentsi hinnata – riisterasid peaks hamba all tunda olema, kuid risoto tekstuur peaks olema kreemjas. Kui tunned, et see päris nii ei ole, siis lisa alates 15 minutist poole kulbitäie kaupa puljongit ja proovi paari minuti pärast uuesti. Kokku peaks puljongi lisamine 17-19 minutit võtma. Puljongit võib ka üle jääda, see on tavaline.
  6. Kui oled saavutanud soovitud konsistentsi, siis tõsta pott tulelt ja hoia kaane all segamata 1 minut.
  7. Lisa külm kuubikuteks lõigatud või ning sega kiiresti ja jõuliselt risoto hulka. Seejärel tee sama Parmesani juustuga. Nüüd lisa marcarpone ja seened. Maitsesta värskeltjahvatatud musta pipra ja vajadusel ettevaatlikult vähese (puljong ja Parmesan on soolased) soolaga.
  8. Soovi korral lisa hakitud petersell ja serveeri Parmesani laastudega (võimalusel) eelsoojendatud taldrikutelt.
* soovi korral prae natuke rohkem seeni ja jäta pisemad ja ilusamad serveerimiseks

Vaata ka: 

Comments

Merle said…
just eile tahtsin teha sama asja, aga ajapuuduse tõttu ei jõudnud. täna uus katse ja proovin selle retsepti järgi, sest tulemus fotol näeb väga kena välja!
Merit said…
Proovi kindlasti, mul kaasa veel siiamaani õhkab selle järele:)
Merle said…
tegin ära ja tõesti fantastiline! :)
Unknown said…
Aaahhhh, super! Soolaga peab tõesti ettevaatlik olema, sest kukeseened isegi üsna soolakad. Ka meie pere tulemus oli suurepärane!
Erika said…
Super, tegin esimest korda elus risottot ja õnnestus suurepäraselt :)! Kastmest läks mul ainult pool, st 1 liiter. Soola ei pannud üldse ja oli piiri peal soolasus, sest kasutasin Herbamare ürdikastet soolaga ja päris soolane oli see. Suured tänud retsepti eest!
triinu said…
Väga hea risotto. Võid panin küll poole vähem kui kirjas oli ja seda oli minu jaoks piisavalt :).

Popular Posts