Šokolaadikook


Ühe arvestatava kodukoka  repertuaaris peaks olema mõned kindlapeale mineku desserdid, mida pidupäevade puhul või vahel lihtsalt niisama magusaisu leevendamiseks valmistada.  Minu jaoks on nendeks retseptideks kaks lihtsat Digestive põhjal juustukooki (nendest üks küpsetatud), mahlane toorjuustukattega porgandikook, magus-hapu sidrunikook, vahukoorekattega Key Lime Pie, Marsalane tiramisu ja siis muidugi šokolaadised hõrgutised –  tumeda šokolaadi vaht, brownied, maailma kõige šokolaadisem küpsetis Fifteeni šokolaadikook ja keskelt vedel ilma jahuta šokolaadikook (oops, seda vist blogis ei olegi!). Ühesõnaga peaaegu nagu täiskomplekt, kust siiski puudus üks kõrge ja uhke kihiline ja glasuuritud šokolaadikook. Aga siin ta nüüd on.

Retsept on inspireeritud Ina Garteni ja Angela Nilseni šokolaadikookidest  „natuke siit ja natuke sealt“ meetodil. Olulisteks komponentideks on  pett ja õli, tänu millele jääb kook hästi mahlane. Kasutan õli ka porgandikoogi valmistamisel ja petti muffinite küpsetamisel – see tõesti töötab! Šokolaadi-koore glasuur on eriti mõnus pärast veidikest aega külmkapis tahenemist, kuid kook tasuks enne serveerimist toatemperatuurile soojendada, sest šokolaadikoogid on minu meelest just sellisena kõige maitsvamad. Koogi võib päeva või kaks varem valmis teha.
   
Siin olen kasutanud kahte koogivormi ja  küpsetasin põhjad üksteise järel, kuna tavalisse ahju kaks vormi korraga ei mahu. Kellel aga ei ole kahte ühesuurust  koogivormi  võib püüda kooki ühe vormi sees küpsetada ja see enne glasuurimist pooleks lõigata. Sellisel juhul küpseta kooki 160 kraadises ahjus umbes 1 tundi ja 20 minutit. Koogivorm peab olema vähemalt 6-7 cm kõrge. Kuna ma ise seda varianti ei kasutanud, siis ei julge aga tulemust garanteerida.

Soovi korral võid osa glasuuri jaoks mõeldud tumedast šokolaadist kvaliteetse piimašokolaadiga asendada. Sellisel juhul ära suhkrut lisa.

Vaja läheb:

  • 200 g jahu
  • 400 g suhkrut
  • 50 g magustamata kakaod
  • 2 tl soodat
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 tl soola
  • 200 g head tumedat šokolaadi (šokolaadisisaldus 70%)
  • 2,5 dl petti
  • 1,2 dl rapsiõli
  • 3 keskmist muna
  • 1 tl vanilliekstrakti
  • 125 ml värsket kohvi

Šokolaadi-koore glasuur (ganache)

  • 250 g head tumedat šokolaadi, peenelt hakitud
  • 2 sl suhkrut
  • 250 ml vahukoort

  1. Määri kaks 24 cm läbimõõduga lahtikäivat koogivormi võiga ja vooderda põhi ja küljed küpsetuspaberiga.
  2. Sulata veevannil või mikrolaineahjus 200 g šokolaadi. Lase veidi jahtuda.
  3. Pane suurde kaussi kõik kuivained: jahu, suhkur, kakao, sooda, küpsetuspulber ja sool. Sega kätega ühtlaseks (nii saab kõik tükid välja).
  4. Sega teises kausis omavahel sulanud šokolaad ja munad, seejärel lisa pett, õli, vanilliekstrakt ja kohvi.
  5. Vala vedelikud ettevaatlikult ja pidevalt segades kuivainete hulka kuni moodustub ühtlane vedelapoolsem mass.
  6. Jaga tainas enam-vähem võrselt kahe koogivormi vahel ja küpseta 170 kraadises ahjus umbes 35 minutit kuni koogi sisse pistetud hambatikk jääb puhas. Väldi üleküpsetamist, sest siis jääb kook kuiv.
  7. Lase kookidel 30 minutit vormi sees jahtuda. Seejärel tõsta vormist välja ja jahuta enne glasuurimist täielikult.
  8. Glasuuri valmistamiseks kuumuta vahukoor koos suhkruga keemiseni ja vala šokolaadile. Sega kuni šokolaadi on täielikult sulanud ja moodustub ühtlane segu. Lase jahtuda.
  9. Tõsta üks kook serveerimisnõule ja määri 1/3 glasuuriga. Tõsta peale teine kook ja kata kook ja küljed ülejäänud glasuuriga. Tõsta veidikeseks või kasvõi ööpäevaks külmikusse tahenema. Võta kook umbes tund enne serveerimist välja, sest šokolaadikoogid maitsevad kõige paremini toasjoojalt.

Comments

Enely said…
Tere,
mis Te arvate, kuidas maitseks kui paneks kihtide vahele hapukoort?
Tuli tellimus - šokolaadi-hapukoorekook, seetõttu uurin erinevaid variante :)
Merit said…
Tere, Enely! Miks mitte, ma usun, et hapukoor hoiab koogi just eriti mahlase ja mõnusa. Anna teada, kas ja kuidas õnnestus. Seda võiks isegi proovida:)Usun, et tulemus jääb eriti hea, kui teha neljakihiline kook..
Enely said…
Eks see homme õhtul siis tunda ole kuidas see jäi, teen täna valmis, siis saab mõnusalt läbi imbuda homseks ;)
Aga kas selle peti võib asendada keefiriga? Mis mõõdus vormi siin kasutatud on, mul on vaja u 15 inimest ära toita :) ja kas tõesti läheb nii palju suhkrut? :)
Merit said…
Kasutasin kahte 24 cm suurust vormi, sellest sai päris suur kook, aga 15 inimest on muidugi üpris palju. Kõigile jaguks küll korralik tükk (see on üsna kõrge kook), aga juurde väga võtta ei saaks. Äkki suurendad koguseid ja valmistad koogi 26 või 28 sm läbimõõduga vormis? PS: na ise ei ole seda katsetanud ja ei saa tulemust garanteerida.:)

Ma kasutaksin ikka pigem petti, seda on igal pool saada.

Suhkru osas: kui kasutad tumedat shokolaadi, siis oleks lisa magusust vaja. Tõsi, et retsept on ameeriklastelt võetud, kes tavalislt armastavad tulimagusaid kooke. Võid vabalt 300 g peale vähendada, maitse tainast ja vaata kuidas tundub. Ma olen ise üsna suur magusasõber, et kui kook, siis ikka magus!:)

Edu!
cristal said…
Suurepärane šokolaadikook!
Kui ei soovi kohvi kasutada, siis millega võiks asendada?

Popular Posts