Suvised lemmikud


Minu suvine toidulaud koosneb peamiselt lihtsatest ja väga lihtsatest asjadest nagu värske kartul tilli ja hapukoore-kodujuustu kastmega või maasikad piimaga. Ehk siis kõigest sellest, mille jaoks keegi tegelikult retsepti ei vaja. Siiski reastasin mõned oma lemmikud suvised retseptid, mida ka sel suvel korrata kavatsen - Jaanipäeval nuuman ennast kindlasti sealihašašlõki, lavaši ja Türgi sibulasalatiga, laiskadel rannapäevadel valmistan külma jogurtisuppi ning pidulikumatel puhkudel maiustan maasikate ja vahukoorega.

Palju kirevaid maitseelamusi ja ilusat suve!



Sealihašašlõkk

Selle retsepti järgi valmistatud sealihašašlõkk maitseb kõige enam neile, kes eelistavad lihtsaid ja puhtaid maitseid. Maitsetugevdajatest läbiimbunud poemarinaadidega harjunutele võib maitse ehk liiga mahe tunduda. Teisalt, miks mitte võõrutuskuuriga algust teha ja maitsemeeli puhastama asuda!



Kofta

Mõnusalt vürtsikat araabiamaade tänavatoitu võid valmistada kas veise - või lambahakklihast. Serveeri ohtra koriandriga maitsestatud tabbouleh salatiga.



Koriandrimaitseline ahjulõhe

Suvel lõhnavad turud, ja eriti keskturg võimsalt koriandri (kinza) järele. Neile, kes koriandrit armstavad on see tore aeg. Kui koriandi võimas maitse külmaks jätab, või veel hullem, vastumeelt tekitab, siis tasub lõhet tilli ja taluvõiga valmistada.


Legendaarne kukeseenesoust

Üks lihtne kodune retsepti, mida võib näiteks tüümiani, kuiva valge veini või šerriga tuunida. Siis jäta hapukoor välja.



Türgi sibulasalat

Sibulasalat sobib suurepäraselt grilli kõrvale. Eriti hästi passib koos lavaššiga sealihašašlõki või näiteks kofta juurde. Sibula kibedust ei maksa karta, soolaga hõõrumine ja pesemine teevad sibula väga taltsaks!



Tomati-kikerherne salat koriandriga

Imelihtne ja maitsev salat, mida võib serveerida näiteks lisandina grillitud liha kõrvale või miks mitte eraldi kerge einena koos tuunikalaga.



Apetina fetasalat

Tegemist on sõbranna Kirsti legendaarse fetasalatiga, milleta ei toimu mitte ühtegi grillpidu. Soovi korral või kodumaise ürdimaitselise Nopri Ferta juustuga asendada.


Külm jogurtisupp musta leiva kuubikutega

Suure lihasöömise vahele passib hästi üks kergem külm supp, mille valmistamise võtab vaid mõne hetke.


Falafelid kurgi-jogurti kastmega

Vürtsikad kikerhernekotletid on populaarne Lähis-Idast pärit kiirtoit, mis on eriti tänuväärne proteiiniallikas taimetoitlastele ja hea vaheldus grillile. Serveeri kas pita saia vahel või lihtsalt salatiga.



Maasika-vahukooretort biskviitpõhjal

Lihtne ja ausate maitsetega biskviitpõhjal vahukooretort on mõnus vaheldus kõiksugu peenemat sorti küpsetistele.


Kõige parem maasika-toorjuustukook

Valmistan seda rikkalikku toorjuustukooki vähemalt korra või paar igal maasikahooajal ja usun endiselt, et tegemist on selle kõige-kõige paremaga!


Kamavaht marjadega

Kiire ja lihtne magustoit kodumaistest suvemarjadest.



Rabarberi-maasika moos vanilliga

Ja kui rabarberit veel jagub, siis koos maasikate ja vanilliga valmib imehea moos!

Comments

Tuuli said…
Oi need on tõesti kõik tõelised hõrgutised! Koriander, maasikad, oma aia tomatid-kurgid, värske kartul tilliga jne jne. Suvi on tõeliselt helde ja helge aeg toidu osas - need värsked ja puhtad maitsed ning aiast saadava kraami küllus mõjuvad pika talve jooksul närtsinud maitsemeeltele tõeliselt paitava palsamina.
Tuuli said…
This comment has been removed by the author.
Ragne said…
tõsised isutekitajad. Suvi tundub jah vist olevat kõigi blogijate lemmikaastaaeg oma suviste värskete andidega:)
Marju said…
Väga tore nimekiri!
Merit said…
Aitäh! Tuuli koriandri-jutt tuletas meelde, et sellega maitsestatud lõhefilee on mõnus kerge suvine eine, lisasin retsepti loetelusse:)

Popular Posts