Retseptiideid paastuajaks

Kevadist paastuaega seotakse eelkõige kirikupühadega, kuid kergema olemise nimel võiks ka ilma usuliste kaalutlusteta mõneks ajaks lihasöömisest loobuda. Päris klassikaline paast tähendab lihast, kalast, munadest ja piimatoodetest loobumist. Muidugi ei maksa algajal paastumist esialgu nii radikaalselt võtta – võib ju loobuda vaid lihast ja kalast, vähendada natuke muna ja piimatoodete tarbimist ning suurendada tereviljade ja köögiviljade osakaalu.

Allolevalt leiad mõned lihtsad ilma lihata retseptid, mis ei sisalda ei mune ega juustu. Alajaotuse „vegetaarne“ alt leiab lisaks neid taimetoiduretsepte, mis sisaldavad kas piimatooteid (nt juustu ja koort) või mune (näiteks parmesani-salvei risoto või lillkapsa-pastavorm) . Samuti annab inspiratsiooni rubriik Aasia köök, kus liha ja kala võib hõlpsasti köögiviljadega asendanda (näiteks sushit võib kala asemel kurgi või paprikaga-lutserniidudega valmistada ning "kana maheda tšillikastmega" retseptist võib lihtsalt kana välja jätta). Heaks kõhutäitjaks on ka Tabbouleh salat, mida võid vabalt ilma kanaliha lisandita valmistada.

Tomati-kikerherne salat koriandriga



Tom yum seente ja nuudlitega




Kõrvitsa-läätse supp vürtsidega

















Tomatisupp koriandriga



Falafelid



Falafelid kurgi-jogurti kastmega















Jeera e vürtsköömneriis















Bangladeshi baklažaanikarri tomatite, ingveri ja apteegitilliseemnetega



Mahe läätse-lillkapsakarri kookospiimaga



Rajasthani punase läätse karri















Soba nuudlid praetud tofuga




Aprikoosi-pähkli müsliruudud

Comments

klvnr said…
Väga vahva ideekogumik, alates tänasest on nädala jooksul iga päev üks retsept minu köögis tegemisel. Falafelid on imelihtsad ja maitsvad. Kohe asun Bangladeshi karrit meisterdama :)
Aitäh ja ootan rõõmuga uusi põnevaid retseptipopurriisid!
Merit said…
Rõõm kuulda, et sain oma popuriiga inspiratsiooni pakkuda!:) Lähiajal katsun jõudumööda veel taimetoiduretsepte üles riputada - nimelt üritan sel korral ka ise kevadpaastu kaasa teha. Tuleb küll tunnistada, et piimatoodetest ja munast ma päriselt loobuda pole suutnud, aga kas just peabki nii ekstreemne olema:)

Popular Posts